Eмисия новини
от 18.00 часа

Историята на една катедрала

Катедралата Шпеер в Аахен, Германия.
Снимка: архив
През VIII в. в град Аквусгранум, столицата на Свещената римска империя, провъзгласена за продължение на изчезналата три века по-рано антична Римска империя, е построена една от първите катедрали в Европа невероятната Императорска катедрала. Впечатлен от блясъка на древния Рим, императорът Карл Велики решава, че градът му трябва да бъде достоен за мощта на империята и наема най-добрите строители, майстори-каменоделци, скулптори и художници.
Архитектите най-вероятно дошли от Рим. Избрали формата на ротонда – т.нар. „кръгла” или многоъгълна църква. Централната част обградили с галерия-коридор. Острият купол бил издигнат на височина 31 метра и подържан от 8 колони. Вътрешността украсили с разноцветен мрамор, а пода – с красиви мозайки. От вътрешната страна на портите на катедралата се вижда странен отпечатък. Легендата разказва, че някога архитектът на храма сключил договор с дявола: да получи помощта му в замяна на душата на първия, който пристъпи в новопостроената църква. Гражданите на Аквсугранум (днес Аахен в Германия) решили да измамят дявола и пуснали през портите един козел – така щели да пожертват неговата душа, вместо нечия, човешка. Разгневен дяволът замахнал и ударил портата, но нокътят му се забил в нея… Легендата останала, но това не попречило на славата на катедралата – векове наред там коронясвали германските императори, а днес тя е сред 12-те най-забележителни архитектурни обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО.
Още за Карл Велики, за Каролингския ренесанс, както и за красивия кристал на Лотар, гравиран с библейски сцени – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
Още от
сюйхуа - китайска живопис с игла

Живопис с игла

публикувано на 19.12.18 в 12:59

Какво всъщност са "падащите звезди"

публикувано на 24.08.18 в 08:30

Бъдете с Детското.БНР и през лятото!

публикувано на 03.08.18 в 08:30
Замъкът Предяма, Словения

Словенският Робин Худ

публикувано на 30.05.18 в 11:05

Механичните играчки

обновено на 11.05.18 в 15:27
 Старият Томас е един от символите и пазителите на Талин.

Пазителят на Талин

публикувано на 02.05.18 в 09:00
Свещеното дърво в тибетския манастир Кумбум.

Свещеното дърво Кумбум

обновено на 23.03.18 в 09:42

Ренесансовата мода

обновено на 09.03.18 в 09:24