Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камъните от Ардър

Снимка: Архив
В началото на миналия век, при реставрация на стара църква в град Ардър, Швеция, работниците откриват големи каменни блокове с нарисувани фигури и надписи. Рисунките са сцени от скандинавската митология – на един от тях е изобразено как богът на мълниите и гръмотевиците, Тор, пие вино от дълбока чаша, на друг – как лови риба с харпун и наблюдава морето от лодката си. Приказката продължава на следващите камъни : моряци се носят с кораба си по спокойното море, до тях млада жена храни лебеди. А на най-малкия каменен блок открит в Ардър лежи змия, но тя не гледа заплашително, а сякаш се готви да заспи. Наблизо до нея бог Тор язди кон. В ръката си държи копие, което прилича на гръмотевица.
Учените все още се опитват да разгадаят посланието на руническите надписи върху тях. Знае се само, че най-старият от каменните блокове е от 8 век и че всички са били използвани в по-късното строителство на църкви, манастири, пътища и мостове.
Днес камъните от Ардър са част от експозицията на Националния исторически музей в Стокхолм.
Още за Ардър, за древногерманския епос Старата Еда и за най-голямото викингско съкровище в Англия – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
По публикацията работи: Ирина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени