Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красавицата от Чорнанкап

| обновено на 14.01.14 в 11:44
Предмети, намерени в гроба на перуанската жрица.
Снимка: Архив
На висока площадка край град Чорнанкап в Северно Перу е застанала красива жена. На главата й има златна корона, на гърдите - огърлица от скъпоценни миди, в ушите й са поставени два масивни златни кръга с красиви орнаменти от лиани с листа и риби, а в едната си ръка, украсена със златни гривни, държи златен скиптър, който завършва с малка фигурка на божество. От двете страни на дамата е коленичил по един мъж. Единият държи две позлатени чаши с формата на кратунка. Всички внимателно следят церемонията на жертвоприношението – най-храбрият воин ще даде кръвта си на върховния бог, за да осигури плодородие за целия народ.
Не знаем как се е казвала красивата перуанска вледетелка, но според учените, е била и върховна жрица на хората от Чорнанкап. Живяла е през 12 в. Погребали я с най-високи почести. Положили я в гроба заедно с прекрасните украшения, короната – символ на владетелската власт и жезъла – символ на жреческата власт. Заедно с нея били погребани още осем човека, които вероятно са били принесени в жертва. Вероятно, погребаните трябвало да измолят от бога на подземните води влага за реколтата в Чорнанкап. Наоколо са открити и много чашки-кратунки. Жителите на Древна Америка (както и жителите на Древна Индия), вярвали, че са били отгледани от семената на кратунка, родена от богиня.
Още за тайнствената перуанка, както и за епоса „1001 нощ” и магията на древните персийски музикални инструменти, научихте от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

9 ноември
По публикацията работи: Ирина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна