Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заетост и миграция

С участието на Галя Радева от Лондон, мениджър в международен консорциум и Камелия Лозанова, изп. директор на Агенция по заетостта.

Камелия Лозанова
Над 14 млн. граждани на ЕС живеят в някоя друга държава, т.е. са обект на трудовата мобилност. Част от тях са и българи. След 2008-2009-та се увеличи броят на хората ни зад граница. Понастоящем ние не насърчаваме социалния туризъм, гледаме да изпълним препоръките на Европа. Има ли проблем с реализацията на знаещите и можещи хора в България? – Не мисля, защото ние полагаме максимални усилия да образоваме и информираме хората по отношение на това какво ги очаква навън, ако решат да отидат да работят на друго място. По линията на европейската мрежа за мобилност нашата агенция дава непрекъснато информация и консултации за трудови борси, каним хора от цяла Европа на тези форуми, които да презентират съответните държави и работни места. По тази линия от България наистина тръгват квалифицирани хора за туризма, инженери, лекари, строителни работници и пр. Държавата си носи отговорност за всичко, което се случва с български граждани вътре или извън държавата. И това става. Ние оказваме превантивни мерки, защото иначе ни излиза много по-скъпо. Сега реализираме редица проекти, в които даваме информация за всички права, които имат нашите граждани.

Галя Радева
Темата е емоционална, защото лично за мен именно безхаберната политика на държавата ме изгони от България. Това е прямата и груба истина. Истина е и това, че мерките които взима в момента Англия, не са проблем за реализация на пазара. Не говоря само за тези, които имат работа. Това са едни защитни мерки, които в България са много по-строги. В България случайни хора не могат да вземат общинско жилище, помощи за безработни и пр. В Англия всичко това е много по-лесно да стане. В случая – равностойно с местните хора. Отношението към хора като мен, със стабилни позиции на работния пазар, не се променя радикално, но истерия има. Аз живея в една много елитарна област, тук е работата ми, няма при нас емигранти. Трудно се пробива на такова място, в такова общество. Към мен обаче тук имат само респект. Т.е. тук отношението е такова, каквото си го заслужил. Разбира се, като чужденка аз трябва да съм десет пъти по-добра от англичаните. Не се изживявам като жертва, а работя върху това да бъда равна в един много неравен свят. Да постигнеш обаче такова отношение, изисква огромно търпение. Моето мнение е, че нашият български манталитет много пречи. Ние сме силно нетолерантни, претендираме че не сме лицемерни като англичаните, но не е така. Имам няколко въпроса към г-жа Лозанова. Защо в България не се спазва законът за дискриминацията? Обявите за работа в България са пълни с ограничения за възраст. Защо се изисква снимка в 95% от обявите за работа? Защо не са регулирани тези изисквания по отношение на пазара на труда? Имате ли статистика колко работни места се осигурили като агенция?

Камелия Лозанова
Не бих казала, че държавата е безхаберна към хората си, но едно е сигурно – държавата е бедна! Миграцията е логичен завършек на бедността ни. Не е решение да отидеш на друго място, а да останеш тук и да направиш всичко от себе си за държавата. Тя счита нас за виновни за напускането на младите българи. Аз чувствам тази отговорност. Едно е сигурно, че в последните две години ние активизирахме именно услугите, които биха дали на хората и подкрепа, когато се чувстват нестабилни. Назначихме хора, които могат да решават комплексно проблемите. Имаме ли съкращаване на престоя на висококвалифицирани и образовани безработни в бюрата по труда в сравнение с предходния период от две години? Категорично да! Има съкращаване на престоя, но има и рязко намаляване на обезкуражените лица. Това отчита и статистиката. Това се публикува на страниците на Агенцията по заетостта от т.г. Има известни разлики в методиките. Ние не измерваме безработицата в България, а регистрираните в бюрата по труда. Нашите тенденции са същите като тези, които отчита и статистиката. Примерно, за периода 2008-2012 г. НСИ отчита ръст на безработица от 5.7 до 12.4%, а Агенцията по заетостта отчита от 6.4 до 12.1 %.
Дамата попита защо не се спазва закона за дискриминацията. Ние не приемаме заявки, които носят какъвто и да е дискриминационен елемент. Когато обаче нашите рекламодатели си публикуват по сайтовете или другаде рекламата, те работят по своите си правила. Това е въпрос и на бизнес култура. При нас за последните две години работодателите, които работят с нас се увеличиха два пъти. Те знаят, че не трябва да налагат ограничения по пол, възраст, занятия е т.н. Ние контролираме само нещата, които се заявяват при нас и за това само носим отговорност. По проектите, които сега реализираме, вече сме усвоили на 100% от средствата. Това са около 700 млн. Очакваме още 25 млн. след съгласуване с МС и ЕК за решаване отново на проблемите с безработицата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени