Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Двама на люлката” от Уилям Гибсън

Пиесата „Двама на люлката” е дебютът на Уилям Гибсън на Бродуей. Драматургът е роден на 13 ноември 1914 година. Живее дълго - 94 години, и има достатъчно време да познае и блясъка на славата, и сянката на залязващата популярност. Днес трябва да се прерови лавина от информация за съименника му - фантаста Уилям Гибсън, за да се открие нещичко и за драматурга Гибсън. Случва се дори „Двама на люлката” да се приписва на бащата на понятието "киберпространство".

Върхът в творчеството на драматурга са 50-те и 60-те години на миналия век. Бродуей играе пиесите му, Холивуд ги филмира. Но мелодрамата за любовта и раздялата на Джери и Гител няма известността на пиесата му „Вълшебница”, обявена още приживе за американска класика. Тя разказва за чудото, което се случва с едно сляпо и глухо 12-годишно момиче, когато среща младата Ани Съливан, възпитаничка на училището за слепи деца „Пъркинс”. Заключена в своята глухота и слепота, неспособна да се изрази, да опознае околния свят, Хелън Келър посреща с гняв и ярост всеки, който се опитва да й помогне. Но когато в дома й пристига полусляпата, малко по-възрастна от нея Ани, чудото се случва. Тя успява да утеши нещастното дете, да му даде вяра и надежда. С помощта на Ани Хелън се научава не само да чете и пише, но научава латински, немски и френски. Пише статии и книги, работи за облекчаване живота на незрящите и глухите. Обявена е за личност на двайсети век.

У нас обаче „Двама на люлката” се радва на  незалязваща популярност. Това вероятно се дължи на забележителната постановка на Любен Гройс в театър „Сълза и смях” през 1980 година, чиято адаптирана за радиотеатъра версия програма „Христо Ботев” ще излъчи на 5 януари 2014 г. В ролята на Гител - Цветана Манева, Джери - Явор Милушев.

неделя, 5 януари от 16 часа

По публикацията работи: Петър Маринков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна