Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Спешна помощ отново се оправдават след починало дете

Линейката, повикана вчера за помощ на дете пред хотел "Хилтън" в София, е пристигнала за 9 минути. Това се твърди след проверка на Здравното министерство в столичния Център за спешна помощ заради смъртта на 4-годишно дете.

Проверката е установила, че линейката е била с цялото налично оборудване, но лекарят не го е използвал. Заместник-директорът на Спешна помощ Светла Богданова обясни:

Нашият лекар е с 28 години трудов стаж по специалността, така че, каквото е трябвало, той е направил. Независимо от това, че, доколкото разбрах, детето е вече било починало при предаването на адреса. Имаше проверка, това е констатация може би на проверяващите. Но смея да ви кажа, че лекарят е бил с линейката напълно оборудвана, а това, че в първите секунди той е слязъл само с необходимата апаратура и след като е видял, че детето е починало, а да не говорим, че отделно шофьорът е донесъл абсолютно пълното оборудване от линейката.

Според очевидци линейката е пристигнала с 40 минути закъснение и без дефибрилатор.

Здравното министерство препоръча административна санкция на лекаря. От Спешна помощ ще разпитат медика.

По ирония на съдбата, когато детето е починало, в хотела е имало над 500 лекари, които участвали в национален конгрес по спешна помощ и проблемите в сектора. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени