Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС и шест източноевропейски държави се събират за Среща на върха

Лидерите на Европейския съюз и шест източноевропейски държави се събират във Вилнюс за двудневна Среща на върха, която цели да запази перспективата за приобщаване към Съюза. Форумът на държавите от така нареченото "Източно партньорство" беше помрачен тази седмица от решението на Украйна да отложи подписването на ключово споразумение за евроинтеграция.

В центъра на вниманието е най-голямата от бившите съветски републики Украйна, която изненадващо се отказа от сключване на споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия с ЕС, след като години преговаряше за това. Основният мотив на правителството на президента Виктор Янукович е икономическият натиск от главния търговски партньор и енергиен доставчик Русия.

Президентът на Украйна Виктор Янукович ще разясни на срещата във Вилнюс причините за прекратяване на подготовката за асоциация с Европейския съюз. Той заяви, че не може да прогнозира срок за сключване на споразумението. По думите му, това ще зависи от напредъка на подобряване на отношенията с Русия. Янукович отбеляза, че бил готов да подпише споразумението днес или утре във Вилнюс, ако Украйна е имала стабилизационен фонд. Президентът на Украйна посочи, че правителството на Русия много сериозно обмисля намирането на компромисен вариант и тези въпроси ще бъдат поставени за разглеждане във формата Украйна-Русия-ЕС.

Отказът идва след този на Армения, чието правителство също отхвърли офертата на Европа за единен пазар и демократичен просперитет, залагайки на митническия съюз с Руската федерация. Това породи опасения за неуспеха на Вилнюската среща на Източното партньорство, но Брюксел заяви, че вратата за Киев е все още отворена.

Положителни са отзивите обаче за Молдова и Грузия, които, въпреки че са по-назад в прилагането на евростандартите, се очаква да парафират споразумение за асоцииране.

Богатият на петрол и газ Азербайджан, който също страни от засилена интеграция, ще бъде възнаграден с облекчаване на визовия режим. Повечето международни договори вече са уточнени на експертно ниво, но финалният щрих ще сложат държавните лидери на официална вечеря тази вечер под домакинството на литовския президент Дария Грибаускайте и председателите на Комисията и Съвета на Европа Жозе Барозу и Херман ван Ромпой.

България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев и външния министър Кристиан Вигенин.

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!