Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Предизвикай София" очаква иновативни идеи за решаване на проблемите на столицата

София заяви участието си в международния конкурс "Предизвикателство за кметове" на фондация "Блумбърг", финансираща най-новите и смели решения на проблемите на града. Столичната община ще участва с идея, предложена от граждани и доразработена в екип с неправителствените организации Сдружение "Трансформатори", Фондация "Група Град" и Сдружение UnderGara. За целта стартира конкурсът "Предизвикай София", в който възможност да представи своя иновативна идея има всеки гражданин или гражданска група. Проектите трябва да са насочени към едно от трите направления: социална среда, гражданско участие в управлението и мобилност.

В предаването "Хоризонт до обед" Мартина Стефанова от Сдружение UnderGara обясни, че проектът им предвижда предгаровия подлез "Ротонда" да бъде изцяло преобразен и да подслони българските артисти:

Имаме подкрепата на много институции, на Столичната община, на организации, които помагат идеята да се случва. В цял свят има обособени места за съществуване на едно място на творчески организации, офиси, така че няма как в България да не стане.

Сдружение "Трансформатори" обединява млади архитекти, които имат за цел да трансформират градската среда, обясни арх. Валери Гюров:

Тази година конкурсът се пренася в Европа. Пусната е покана до всички градове с население над 100 хиляди души. Столичната община се обърна към Сдружение "Трансформатори", Фондация "Група Град" и Сдружение UnderGara, като проактивни организации в града, с питане с каква идея може да кандидатстваме. Посъветвахме Общината да организира конкурс, а сега помагаме в организацията на конкурса.

Мартина Стефанова обясни, че в конкурса може да кандидатства всеки, но има условия за идеята:

Тя трябва да е иновативна, т.е. трябва да е нещо, което не е правено никъде по света, да решава проблем в София, но да може да е съпоставим с проблем в друг европейски град.

До момента са получени повече от 50 идеи, като сред тях има и на дете от 3-ти клас. Най-добрата идея ще получи 10 хиляди лева награда от Столичната община и възможност да бъде представена в световен мащаб. Предложения могат да се подават до 31-ви януари.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна