Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя уникални археологически находки от резервата "Сборяново"

Най-новите археологически открития от Националния резерват "Сборяново" ще бъдат показани за първи път пред публика от днес. Експозицията може да бъде видяна до 12-и януари в столичната галерия "Кредо бонум".

Това, което някога древните автори са казвали за гетите – северните траки, че те са надвишавали всички останали варварски народи по своите познания, етика и вяра в безсмъртието на душата, се превръща в реалност, благодарение на нашите изследвания. Това каза в предаването "Преди всички" ръководител на разкопките в резервата проф. Диана Гергова:

През тази година открихме първата по българските земи, а може би и на Балканите, двуколка. Тя е с много интересни апликации, които подсказват специфичните връзки на гетите с келтите. Ще бъдат показани много вносни амфори, които показват колко мащабни са били контактите на гетите с целия древен свят. Те са си доставяли най-висококачественото вино и най-скъпите предмети, характерни за античния свят.

На изложбата ще бъдат представени новооткритите гробници и реконструкцията на дъбовото сандъче, в което през миналата година беше открито златно съклровище. Ще могат да се видят стъклени и златни бижута.

Цялото интервю с проф. Диана Гергова можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна