Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 души да влизат в Националния съвет на българите, живеещи извън страната ни

90 души да влизат в Националния съвет на българите, живеещи извън страната ни - това предложение бе отправено на дискусия, посветена на институционалното представителство на българите в чужбина. Тя се провежда по инициатива на вицепрезидента Маргарита Попова, съвместно с председателя на Народното събрание Михаил Миков. 75 от тях ще се избират от българи, живеещи у нас, а 15 ще се посочват от държавните институции.

Мандатът на Националния съвет се предлага да бъде между 4 и 5 години, като изборите за него трябва да бъдат съчетани или с парламентарни, или с президентски избори. Гласуването може да бъде осъществено или по пощата, или по интернет.
Най-интересен е въпросът, свързан с представителството на българите в чужбина. Според някои от предложенията трябва да се намери баланс между изконните български общности на Балканите и политическата и икономическа имиграция в останалата част на света.

На дискусията в НС, посветена на бъдещия Национален съвет на българите в чужбина, най-дискусионен се оказа въпросът за състава на Съвета – дали да бъде от традиционните български общности тук на Балканите, или от предишната политическа и икономическа емиграция на страната ни.

Председателят на НС Михаил Миков се ангажира за промяна в Закона за българите в чужбина:

Искам да заявя от името на НС, от името на народните представители нашата готовност в относително къси за законодателен орган срокове да направим промени в Закона.

Вицепрезидентът Маргарита Попова каза, че Законът за българите в чужбина трябва да бъде променен и добави:

Да го огледаме отново, да направим необходимите корекции, да привнесем нещо в нея. Може би ще се налижи да се откажем от някои неща. След това, когато доработим тези основни насоки и изберем посоката със съгласие, да решим ще трябва ли да пишем нов Закон за българските общности зад граница, ще трябва ли само да изменим това, което имаме.

По публикацията работи: Николай Кръстев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!