Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Опонентът ни е десницата

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС



Гражданската инициатива на президента Георги Първанов АБВ ще регистрира алтернативна листа за изборите за Европейски парламент. Това потвърди в предаването "Преди всички" евродепутатът Ивайло Калфин и уточни:

Нямам забележки към ръководството на БСП, те също ми дадоха добра оценка. Ако исках спокоен живот на евродепутат, щях да си мълча. Но имаме разлики в политики и разлики във вижданията и натрупване на критична маса недоверие към държавата,  държавните институции  и начина, по който тя функционира. Аз за БСП работя от много години и то на различни постове. Но ако погледнем накъде върви страната, виждаме, че се губи доверието в институциите, все повече смислени хора излизат от политиката и тя се пълни с хора, за които надали ще се сетите имената им. Все повече се преплитат  бизнес интересите.

По повод критиките към президента Първанов за връзки с олигархията, Калфин отбеляза:

Хората, на които до вчера никой не им знаеше имената, дават оценки на човек, който е бил доста години в политиката и е бил на светло.
Сещате ли се за един или два проблема, по които има национално съгласие? Чувам истерична реакция, която се свежда до крайности. Че това е  разцепление на БСП. Или че няма да вземе никакви гласове на изборите тази формация.
Това са принципни проблеми. Доста време съм в политиката. Единият път е да се оттегля. Или да се опитаме да предложим друга алтернатива. Не виждам на кого това му пречи и кой го дразни.
Европейските избори са много удобно място да се премерят сили. Колко гласа ще дойдат - аз не знам. Не всички са от левицата. Това, което търсим, е друг стил на политиката. Не бихме искали да се конфронтираме с БСП. Нашият опонент е ГЕРБ.


На обвиненията, че гражданската инициатива АБВ работи в полза на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Калфин отговори така:

Ако на "Позитано" действително е спокойно, че това движение няма да засегне гласовете им, тогава
няма повод за тази истерия. Аз познавам много хора, които са против Борисов, но няма да гласуват за левицата, защото не биха гласували за БСП. Аз мисля, че това разширява възможностите на избирателите да изберат своето представителство, което да бъде  против типа политика, която  правеше ГЕРБ и г-н Борисов.
Опонентът ни е десницата.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна