Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вигенин: В БСП няма драма и истерии заради конкурентната листа на АБВ

| обновено на 14.01.14 в 13:32
Снимка: БГНЕС

В БСП наистина можем само да изразим съжаление, че се стига до такова развитие. Аз самият персонално изразявам съжаление за позицията на Ивайло Калфин, с когото работихме добре като членове на ЕП и заедно постигнахме не малко успехи там, но в края на краищата в такава ситуация и БСП ще отговори по подходящ начин. Няма драма, няма истерии при нас. Ние се готвим да спечелим европейските избори и се надяваме резултатът  да бъде достатъчно убедителен въпреки създаването на такава конкурентна листа. Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин в интервю за предаването "12+3“.

Надявам се, че инициаторите на тези действия, очевидно не става дума само за г-н Калфин, а за една по-мащабна операция, водена от предишния президент Георги Първанов, че се преценява и този риск и само мога да се надявам, че няма да се окаже накрая, че вместо да бъдат изписани вежди, ще се извадят очи и ще бъде реанимирана една партия, която беше заслужено отстранена от хората от управлението, но аз не бих искал да коментирам този въпрос, защото в момента тече заседанието на ИБ на БСП и тези теми ще бъдат коментирани от председателя на партията, добави министърът.

На въпрос дали кандидатурата на Ивайло Калфин от АБВ няма да привлече гласове на симпатизанти на БСП, Вигенин каза: Не мисля, че трябва да се създава някакъв ореол около един или друг човек. Има много хора в БСП, които са работили на европейския терен,  не е това основната причина според мен за този ход. Аз смятам, че по някакъв начин се търси външен натиск върху БСП.

Кристиан Вигенин беше категоричен, че няма как членове на БСП, независимо от позициите им, да работят за друга листа и да останат част от БСП: Не става въпрос за изключване, но трябва да прочетат устава на партията. Няма как да се работи едновременно за две конкуриращи се листи. Трябва внимателно да се преценят тези въпроси. Ние не драматизираме по никакъв начин случилото се.

Министърът отрече да има репресии върху хора от БСП, които ще се присъединят към Движението на Георги Първанов.

По отношение на мониторинга върху България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешния ред, Вигенин коментира: България е член на ЕС вече 7 години. Този мониторинг не беше въведен като мониторинг, който ще продължи до безкрай. Имаше определени параметри, които трябваше да бъдат изпълнение, но самият характер на този мониторинг създава предпоставки той да продължи доста дълго и до безкрайност. Според мен е вече време да бъде проведен един съвсем разумен разговор първо между нас какво и как се изпълняват целите на този мониторинг, но и с ЕК. Смятам, че това би следвало да бъде с новия състав на ЕК, доколкото този състав вече приключва този мандат. Един спокоен разговор как от тук нататък можем  да работим, защото ако за 7 години този мониторинг не е постигнал резултатите, вероятно не е и достатъчно ефективен и самият мониторингов механизъм, а не само критиката да бъде в посока, че България и Румъния не изпълняват задачите, поставени от него.

За предстоящия доклад министърът каза: Убеден съм, че ще бъдат посочени и положителни развития, но факт е, че от периода от предишния доклад досега, по обективни причини, България беше в особена политическа ситуация. В такъв период е трудно да се постигнат осезаеми резултати, но нека да видим доклада и да видим какво може да постигнем от тук нататък и това да бъде част от възможен разговор за отпадане на този тип мониторинг и въвеждане на друг тип мониторинг, който съдържа подобни елементи, но за всички страни-членки на ЕС. Това не е нова идея. Смятам, че равнопоставеното третиране ще ни даде по-добра възможност да се съизмерваме и с другите страни.

По отношение на притесненията за наплив на българи след отпадането на ограниченията за достъп до трудовия пазар, във Великобритания, министър Вигенин каза: Надявам се, че след очевидния неуспешен край на тази кампания за сплашване на британските граждани с пришълци от Източна Европа, ще можем да стартираме активен двустранен диалог. Очаквам признание, че страховете не са се оправдали. Българските граждани, които вече са във Великобритания, трябва да получат признание за всичко, което правят, за техния принос за британската осигурителна система.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна