Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелегалният внос на български културни ценности става престъпление и за американските власти

Снимка: МВР

Нелегалният внос на културни ценности от България вече е престъпление и за американските власти. Промяната започна чрез меморандум със САЩ за ограничения върху вноса на археологически и църковни антики.

Министърът на културата Петър Стоянович беше категоричен, че наличието на споразумението ще спре порочната практика български културни ценности и антики да стигат безпрепятствено до пазара в САЩ. До момента вносът на тези предмети не представляваше престъпление за американските власти, а делата се водеха по правилата на българското съдопроизводство. От днес ръцете на службите са развързани, отбеляза Стоянович: 

Тези предмети просто ще се върнат у нас, а срещу техните притежатели, които нямат официални документи за това, ще се повдигнат обвинения за нарушаване на митническите закони в САЩ. Дори предмети - културни ценности, които са внесени в САЩ преди подписване на днешното споразумение, могат да бъдат върнати обратно - бързо и без допълнителни процедури, в което аз виждам допълнителна положителна страна.

Посланикът на САЩ Марси Рийс отбеляза, че ще се изготви списък с културни ценности, които без документ за разрешение няма да могат да се внасят в страната и ще бъдат връщани в България. 

Ограничението за внос ще се прилага за широка гама от археологически и религиозни предмети, както е изложено в списък, който ще бъде публикуван в специален регистър. Той ще е факт броени дни след подписването на документа, каза Рийс в присъствието на премиера Пламен Орешарски.

Опазването на това наследство е част от съхранението на здравите основи, които са условие за просперитета на обществото ни, заяви министър-председателят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!