Няколко страни са поканили СМГ за престижни състезания след успеха на Жаутиковската олимпиада

БГНЕС
3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала е равносметката от участието на отбора на Софийската математическа гимназия в международната Жаутиковска олимпиада по математика, информатика и физика в град Алмати, Казахстан. И тази година състезателите ни се класираха на второ място в отборното класиране, съревновавайки с 390 състезатели в 57 отбора от 17 държави.

През декември предаването "Хоризонт до обед" призова хората, които имат възможност, да подпомогнат гимназията, която събираше средства, за да изпрати учениците на престижния форум.

Струваше си да бъде осигурено ходенето на състезанието, защото се представихме на много високо ниво. И в трите области завоювахме медали, а задачите са от много високо ниво и конкуренцията е много голяма.
Това каза Велина Иванова, която се върна от състезанието с бронзов медал по математика.

При индивидуалното класиране носителите на сребърни медали от миналата година Петър Пенков и Нгуен Чи Зунг се върнаха със златни медали по математика. Петър коментира разликата между среброто и златото:

За мен разликата е може би в тоя ден, през миналата година множество състезания в два дни и това, което ми липсваше да бъда най-добрия, беше вторият ден, опитвах да ги спечеля в един ден. Докато тази година успях да се концентрирам на максимум втория ден и да покажа какво мога. Може би психиката ми е различна.


Нгуен Чи Зунг
допълни сравнението:

За мен разликата между златния и сребърния медал беше точно една точка. Както се изрази професор Сава Гроздев, важно е човек да може да реши пълно четири от шестте задачи на състезанието, а върху останалите две, каквото Бог дал. И при мен беше точно така. Не блестях с кой знае някакви успехи по двете най-трудни задачи, но всичко, което беше по силите ми, го постигнах на максимум. И може би тази прецизност доведе до златния ми медал.

Учителката на медалистите Ирина Шаркова коментира:

Жаутиковската олимпиада е едно тежко състезание, защото тя е формата на международна олимпиада и по трите предмета, не само по математика, по физика и информатика е същото, двудневно състезание, в което се дават шест задачи. Може би наистина психиката им тази година е друга, наистина успяха да преодолеят негативизма на втория ден, защото нашите състезания са в един ден и обикновено след първия ден ти се успокояваш и вторият ден малко така ти се струва странен. Горе-долу на всяко състезание, за което вече веднъж сме били видели какво е, при всеки от тях има подобрение на резултата на следващото такова. Аз мисля, че те малко си спестиха част от медалите, но обикновено човек не си брои медалите.


Няколко държави са поканили отбора на СМГ на престижни международни състезания, но гимназията отново трябва да търси средства за транспорта на учениците си, допълни Шаркова. Дарения се събират на сайта www.smgstars.org
Още от категорията

Съдът в Пазарджик ще се гледа делото срещу кмета на община Септември за укриване на данъци

В Окръжен съд - Пазарджик ще се гледа делото срещу кмета на община Септември Марин Рачев , обвинен в укриване на данъци в големи размери. Обвинението е за периода 2005-2006 година, когато Марин Рачев е бил едноличен търговец. На първото заседание НАП предяви граждански иск срещу Рачев за начисляването на лихви към главницата, която е 115..

публикувано на 23.10.17 в 08:53

Устойчивото туристическо развитие обсъждат бизнесът и местната власт в Ловеч

В Ловеч започва петата работна среща между бизнеса и местната власт, на която ще се обсъжда устойчивото туристическо развитие. Организатор е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТ/. В първия ден на форума ще се дискутира управлението на туристическите дестинации относно ролите и отговорностите на държавната,..

публикувано на 23.10.17 в 08:37

Ахмед Юсеин: Католическите свещеници, които учат в чужбина, също ли са радикални?

Идеята за лицензиране на дипломите на проповедници, завършили в чужбина и въвеждане на разрешителен режим за чужденци да извършват религиозна дейност у нас  не е осъществима. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Ахмед Юсеин, бивш депутат и  замeстник- председател на комисията за правата на човека и вероизповеданията в..

публикувано на 23.10.17 в 08:02
Цецка Цачева

Синдикати искат от Цачева по-високи заплати и по-добри условия на труд в затворите

Министърът на правосъдието Цецка Цачева и представители на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/ и синдикат "Охрана" ще обсъдят исканията за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд в системата на дирекциите "Охрана" и "Изпълнение на наказанията". Срещата идва след поредица от писма на ССЗБ, в които се..

публикувано на 23.10.17 в 08:01

Зорница Русинова ще посети Троянския манастир

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще посети Троянския манастир „Успение Богородично“, за да провери изпълнението на проект „Нова заетост за строителни работници“. Проектът се реализира от Троянската света обител и е финансиран от  оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.Чрез него е осигурена..

публикувано на 23.10.17 в 08:00

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Университетите все още очакват първокурсници, информира СЕГА . Въпреки че академичната година започна за повечето университети, над 40% от местата за първокурсници в родните държавни и частни вузове все още стоят празни. Това показва справка на просветното министерство за реализирания план-прием към края на септември. Високият процент..

публикувано на 23.10.17 в 07:34

Преглед на печата

Патриарх Неофит благослови новокръстени младенци - това е водещото заглавие на вестник "Труд" . Стотици бебета в неделя станаха православни християни едновременно в 9 града в страната. В подкрепа на инициативата за насърчаване на раждаемостта "Направи го за България", църквата извърши ритуала безплатно, пише още на страниците на изданието...

публикувано на 23.10.17 в 06:30