Няколко страни са поканили СМГ за престижни състезания след успеха на Жаутиковската олимпиада

БГНЕС
3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала е равносметката от участието на отбора на Софийската математическа гимназия в международната Жаутиковска олимпиада по математика, информатика и физика в град Алмати, Казахстан. И тази година състезателите ни се класираха на второ място в отборното класиране, съревновавайки с 390 състезатели в 57 отбора от 17 държави.

През декември предаването "Хоризонт до обед" призова хората, които имат възможност, да подпомогнат гимназията, която събираше средства, за да изпрати учениците на престижния форум.

Струваше си да бъде осигурено ходенето на състезанието, защото се представихме на много високо ниво. И в трите области завоювахме медали, а задачите са от много високо ниво и конкуренцията е много голяма.
Това каза Велина Иванова, която се върна от състезанието с бронзов медал по математика.

При индивидуалното класиране носителите на сребърни медали от миналата година Петър Пенков и Нгуен Чи Зунг се върнаха със златни медали по математика. Петър коментира разликата между среброто и златото:

За мен разликата е може би в тоя ден, през миналата година множество състезания в два дни и това, което ми липсваше да бъда най-добрия, беше вторият ден, опитвах да ги спечеля в един ден. Докато тази година успях да се концентрирам на максимум втория ден и да покажа какво мога. Може би психиката ми е различна.


Нгуен Чи Зунг
допълни сравнението:

За мен разликата между златния и сребърния медал беше точно една точка. Както се изрази професор Сава Гроздев, важно е човек да може да реши пълно четири от шестте задачи на състезанието, а върху останалите две, каквото Бог дал. И при мен беше точно така. Не блестях с кой знае някакви успехи по двете най-трудни задачи, но всичко, което беше по силите ми, го постигнах на максимум. И може би тази прецизност доведе до златния ми медал.

Учителката на медалистите Ирина Шаркова коментира:

Жаутиковската олимпиада е едно тежко състезание, защото тя е формата на международна олимпиада и по трите предмета, не само по математика, по физика и информатика е същото, двудневно състезание, в което се дават шест задачи. Може би наистина психиката им тази година е друга, наистина успяха да преодолеят негативизма на втория ден, защото нашите състезания са в един ден и обикновено след първия ден ти се успокояваш и вторият ден малко така ти се струва странен. Горе-долу на всяко състезание, за което вече веднъж сме били видели какво е, при всеки от тях има подобрение на резултата на следващото такова. Аз мисля, че те малко си спестиха част от медалите, но обикновено човек не си брои медалите.


Няколко държави са поканили отбора на СМГ на престижни международни състезания, но гимназията отново трябва да търси средства за транспорта на учениците си, допълни Шаркова. Дарения се събират на сайта www.smgstars.org
Още от категорията

Чистият въздух като начин на употреба

Общината в София и днес е безмилостна към мръсния въздух. Експертите там изработиха мерки, които ще се гласуват на следващата сесия. Една от тях е гражданството да бъде информирано в реално време за съдържанието на фини прахови частици. Там нормата е 50 мг. на куб. м. на ден. В някои райони се стига до 1600. Та, досега гражданството беше информирано..

публикувано на 13.12.17 в 12:30
Бургас, протест на велосипедисти

Протест в Бургас на приятели на загиналия при катастрофа Евелин Дуков

Апелативният съд в Бургас решава дали да остави в ареста шофьора Владимир Колев , който преди седмица, след употреба на алкохол, уби на улица в Приморско колоездача Евелин Дуков . Над 50 близки и приятели на загиналия 33-годишен мъж протестираха пред съдебната палата в Бургас с искане за доживотна присъда за виновния шофьор. Настояваме виновният..

обновено на 13.12.17 в 12:25

Студенти се събраха на мълчалив протест в памет на момичето, прегазено на пешеходна пътека

Студенти и жители на Благоевград блокираха за час сградата на общината с настояване  за незабавни мерки по  контрола на движението, паркирането и обезопасяването  на улица "Славянска", където на пешеходна пътека беше прегазена 19-годишната  Фатиме Колашова .  Гневът на студентите беше провокиран от обясненията на институциите, че е направено..

обновено на 13.12.17 в 12:20

Заради нередовно призоваване на Цветан Василев делото за източване на КТБ беше отложено

Заради нередовно призоваване на банкера Цветан Василев делото за източване на близо три милиарда лева от Корпоративна търговска банка беше отложено. Следващата дата, на която ще бъде направен опит за провеждане на разпоредително заседание, е 23 януари.   Абсолютно предизвестен провал - първо, защото разследването срещу Цветан Василев  беше изцяло..

обновено на 13.12.17 в 11:38

Половината британци смятат, че Лондон трябва да отмени поканата към Тръмп за държавно посещение

Във Великобритания ново проучване показва, че почти половината британци смятат, че от "Даунинг стрийт" 10 трябва да отменят поканата към Доналд Тръмп за държавно посещение, след като той изрази подкрепа за крайнодясна британска групировка. Ексклузивно проучване на BMG Research за вестник "Индипендънт", показва, че само 31 процента от британците са..

публикувано на 13.12.17 в 11:35

В област Шумен е в действие кампанията "Операция плюшено мече"

Всичките 129 деца от деветте социални институции в Шуменска област ще имат своите изненади под елхата за Коледа. Мечтите на децата ще станат реалност благодарение на кампанията "Операция плюшено мече". Борислава Борисова , регионалният отговорник на кампанията, уточнява, че хората от Шумен могат да станат дарители и в други региони на..

публикувано на 13.12.17 в 11:31

Цената на Бъдни вечер – около 40 лева

Постната трапеза на Бъдни вечер струва около 40 лева, колкото тазгодишните надбавки към пенсиите у нас. Такива са експертните предпразнични сметки, които показват, че за поредна година много хора в най-бедната страна в Европейския съюз ще празнуват оскъдно. В България средната заплата е над 1000 лева, но тя варира според сектора на работа и..

публикувано на 13.12.17 в 10:56