Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионерите в Ловешка област през 2013-а година са намалели

Снимка: Радио Видин

Пенсионерите в Ловешка област през 2013-а година са намалели в сравнение с предходната година, въпреки това от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Ловеч са изплатили близо 10 милиона лева повече за пенсии.

152 милиона лева е изплатил осигурителния институт за пенсии в Ловешко през миналата година. Пенсионерите в областта са над 47 хиляди, с почти 600 по-малко от предходната, съобщи директорът на Териториалното поделение на НОИ в Ловеч Боян Боянов. Общо отпуснатите пенсии за 2013-а година са били 75 хиляди. Новоподадените заявления за пенсиониране са 5 хиляди. За минимален размер на пенсия са подадени почти 2 хиляди заявления, от които за 121 не е спазен едномесечният срок.

Тук основната причина е затова, че лицата имат за изясняване доста документи или пък получават и друга пенсия, поясни Боян Боянов.

Той съобщи още, че за миналата година медицинската комисия към Териториалното поделение на НОИ в Ловеч е издала 4390 решения за инвалидни пенсии, които са със 147 повече от предходната година. С почти 10% са се увеличили и изплатените обезщетения за безработни, като за 2013-а година те са над 6,5 милиона лева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени