Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът да може да назначава 15-годишни на работа, предлагат от БСК

Снимка: БГНЕС

Бизнесът да може да назначава 15-годишни на работа и да се въведе електронна трудова книжка. Това предлагат на правителството от Българската стопанска камара (БСК). Сред предложенията, изпратени до вицепремиера Даниела Бобева, са също премахването на класа "прослужено време" и връщането на възможността да се прекратяват трудовите договори на работници в пенсионна възраст.

Сред исканията е старото от години - бизнесът да спре да плаща първите три дни от болничните, защото това било двойно облагане. Бизнесът плащал осигуровки за риска и не било редно да го прави втори път.

Не се харесва краткият срок за уведомяване на НАП при сключване и прекратяване на трудови договори и се иска от тридневен той да стане седемдневен. Аргументът, че България е на последно място в Европейския съюз по използване на гъвкави трудови договори е в подкрепа на  искането за така наречената "размяна между фирмите на работници", предимно високо квалифицирани.

Ако се облекчи разрешителният режим за наемане на лица от 16 до 18 години и прагът падне на 15 години, ще се създадат условия за дуално обучение и заетост на ранно отпадналите от образователната система, което ще подобри тяхната интеграция, смята бизнесът. За да се електронизират трудовите отношения, се предлага регламентиране на възможност за размяна на документи между работодател и работник по електронен път, в това число да се връчват заповеди за прекратяване на трудово правоотношение и предизвестия.

За да се адаптират предприятията във временни затруднения, се иска двойно увеличаване на периода, през който работодателят може да въведе непълно работно време по икономически причини.

От Камарата смятат, че трябва да отпадне 20-дневният платен годишен отпуск на майките в периода, в който са били в отпуск по майчинство. Аргументът е, че когато се върне на работа, жената има още 40 дни отпуск за сметка на бизнеса. Същият бизнес не иска да плаща на работници, достигащи пенсионна възраст, обезщетения при освобождаване. Тежи му и добавката клас "прослужено време", защото се налага за едно и също работно място и един и същи характер на работа да плаща различно, което нарушавало принципа за заработване на възнаграждението и заплащане за постигнатия резултат.

Иска се и възможност за прекратяване на договор без съгласието на работник срещу по-високо обезщетение, договорено в трудовия договор.

Замяна на хартиената трудова книжка с електронна ще улесни подаването на информация в НАП и НОИ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна