Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златните ръкавици от Чан Чан

Чаша и ръкавици изработени от злато и скъпоценни камъни, датират от 750 – 1374, Перу

В Чан Чан, столицата на древния народ чиму в Перу живеели около 30 000 души. Градът е от 9 век и съществува до 1470 г., когато е завладян от инките. Всички сгради, жилища работилници, складове, храмове били изградени от кирпич, а стените им били богато украсени с фризове и релефи на геометрични фигури, митологични герои и животни – птици, риби, морски звезди. От древния град са останали и множество керамични фигурки, подобни на изображенията по стените, а също фигурки на малки лодки с рибари в тях и съдове от полирана тъмна глина с богата украса. Но може би най-прочути с уменията били златарите.
Златото било особено ценено от народа чиму. Смятало се за животворната пот на Слънцето и украшенията, направени от него били с невероятна украса. Чаши, бокали, маски, нагръдници – повечето от тях били от тънки, покрити с изображения, листове злато. Може би най-впечатляващи сред изделията на древните златари били чифт дълги до лактите златни „ръкавици” – метални ръце с изваяни пръсти и нокти, по всяка вероятност използвани в някои от религиозните ритуали на чиму, посветени на бога на морето, на звездите или на лунната богиня Си. Луната била по-почитана и от Слънцето, защото се виждала и денем, и нощем.
Още за тайните на Чан Чан, както и за катедралата и библиотеката в Толедо – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени