Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митхат Табаков е в затвора във Варна

| обновено на 04.02.14 в 14:57
Снимка: БГНЕС

Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков се оказа в затвора във Варна. От дни той излежава 5-годишната присъда за сключване на неизгодна сделка, докато е бил кмет на община Дулово. Новината изненада страните по друго дело срещу него, което се гледа в Софийския градски съд.

Случаи на толкова високопоставени лица, които влизат в затвора, са по-скоро изключение. До ефективното наказание на Табаков се стигна, след като на 16-и януари ВКС сложи точката на няколкогодишното разследване и процес с мотива, че бившият кмет на Дулово трябва да лежи в затвора, защото поведението му е торпилиращо държавността и унищожаващо авторитета на институциите и в страната, и по света.

Според ВКС единственият адекватен отговор на фона на обществената нетърпимост към подобни деяния в едно демократично общество е подсъдимият да осмисли стореното и да се превъзпита в затвора. Срещу Митхат Табаков има още серия дела, в повечето от които той е подсъдим заедно с Гюнай Сефер. Но това е първото дело, по което има влязла в сила присъда. Другото приключи на първа инстанция като двамата съпартийци получиха общо 21 години затвор.

Отложеното днес дело е в начална фаза. То продължава на 2-ри април, когато Табаков трябва да бъде докаран от Варненския затвор. В момента той е настанен в приемното отделение, докато се адаптира с новите условия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени