Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Филип Златанов

| обновено на 04.02.14 в 15:01
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу автора на скандалното тефтерче с инициали и указания - Филип Златанов. Бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси отива на съд за престъпление по служба. 

На интерактивна пресконференция преди половин година прокуратурата показа избрани страници от тефтерчето на Златанов, в които често се появяваше името на президента и инициалите Ц.Ц. и И.Ф. Малко по-късно Златанов стана обвиняем, после временно беше отстранен от длъжност, после подаде оставка, а в негова чест беше създадена и Нарочна анкетна комисия.

Прокуратурата обвинява Филип Златанов, че за периода септември 2012-а - юли 2013-а година е нарушил служебните си задължения с цел да направи облаги за други лица или да причини другиму вреда. Вследствие на това, според държавното обвинение, е било разколебано доверието на обществото в дейността на Комисията, били са поставени под съмнение резултатите от нейната работа като независим орган и в крайна сметка е бил накърнен нейният авторитет.

В хода на досъдебното производство са разпитани 32-ма свидетели, изготвени са пет компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертиза.

Според запознати с обвинителния акт облагата от действията на Златанов е била за президента Росен Плевнелиев, защото е скрил от обществеността, че държавният глава се проверява за конфликт на интереси.

Причинената вреда е за Димана Ранкова - тогавашен председател на Комисията за финансов надзор и за Лилия Бунева - бивш председател на Сметната палата, тъй като двете са били лишени от възможността на научат навреме решенията на Комисията и да ги оспорят пред съда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени