Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиони американци се очаква да напуснат работните си места в резултат на Обамакеър

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над два милиона американци ще напуснат работните си места в следствие от здравната реформа на Барак Обама. Констатацията на бюджетната комисия засили нападките срещу президента в Конгреса.

При стартирането на Обамакеър (Obamacare, "Грижата на Обама"), както е известна здравната реформа, се говореше, че до 2023-та година 800 хиляди души ще напуснат работните си места, за да получат помощи. Вчера броят им скочи на 2,5 милиона. Републиканците, които се очаква да сложат здравната реформа на преден план в дебатите за предстоящите избори за Конгрес, не се забавиха с коментар и заявиха, че докладът е доказателство за вредните ефекти от политиката на Обама. Сенатор Джон Корнин от Тексас обяви, че здравната реформа на президента насърчава хората да загърбят пълния работен ден и да се насочат към почасова работа.

От своя страна говорителят на Белия дом Джей Карни определи анализа в доклада за непълен. Той каза, че не са взети предвид положителните ефекти от Обамакеър. Според него бавният растеж на цената на здравеопазването, залегнала в закона, в следващото десетилетие ще позволи разкриването на между 250 и 450 хиляди нови работни места на година. Карни допълни, че по-големият достъп до медицински услуги ще подобри здравословното състояние на служителите и ще намали броя на отсъствията по болест.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна