Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет неправителствени организации искат ВСС да изясни всички въпроси около Веселина Тенева

Снимка: Дневник

Пет неправителствени организации поискаха от Висшия съдебен съвет да изясни докрай всички въпроси по отношение на професионалната етика и нравствени качества на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева. Те настояват за това, независимо че процедурата за избор на главен съдебен инспектор беше прекратена.

В писмо до съдебните кадровици Асоциацията за европейска интеграция и правата на човека, Български адвокати за правата на човека, Българският съюз за правни инициативи, Институтът за развитие на публичната среда и Центърът НПО в Разград искат да се доизясни случаят, тъй като съмненията в качеството на Веселина Тенева, която продължава да бъде съдия, обременяват както нейната репутация, така и доверието в съдебната власт изобщо.

Неправителствените организации очакват отговори за имотните декларации на Тенева, подадени пред Сметната палата за твърдението,че е участвала в съдебен състав, разглеждал дело, по който страна е бил съпругът й, за подхвърлените от лидера на РЗС Яне Янев твърдения, че притежава "потресаващи факти, данни, необявени до момента за съдия Тенева".

Основният мандат на ВСС е да брани независимостта на съдебната власт от всякакви форми на влияние и корупция, както и да не допуска наличието дори на съмнения в нравствеността на магистратите и тяхната независимост, аргументират се в писмото си петте неправителствени организации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени