Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уестминстърският дворец

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 1016 г. след тежка битка между краля на Англия, Едмънд и краля на Дания, Кнут, са договорени условията за мирния договор помежду им: Лондон остава за Едмънд, а земите на север от Темза - за Кнут. Когато след по-малко от два месеца Едмънд умира, Кнут завзема останалите земи и, разбира се, си построява дворец на най-стратегическото място в Лондон - остров Торн в река Темза.
Така започва историята на прочутия Уестминстерски дворец. Тук живеят и следващите английски крале, наследниците на Кнут. През XIII в. в двореца започва да заседава английският парламент. Тази сграда е унищожена от пожар през 1512 г. След възстановяването си тя вече служи само за заседания на парламента и на кралския съд. Около 300 години по-късно и тази сграда загива в пожар, но главната заседателна зала на парламента, наречена Уестминстър хол, оцелява. Тя е вградена в построеното ново здание в готически стил с фасада, обърната към река Темза и 1100 стаи, разположени симетрично около две поредици от вътрешни дворове. Летящият готически покрив на залата се смята за едно от най-великите произведения на средновековната дървена архитектура. В нишите на стените са поставени 15 статуи на крале в цял ръст, а белият елен с верига - любимият хералдически знак на крал Ричард ІІ, управлявал в края на XIV в., се среща 83 пъти без да се повтаря. Английският парламент заседава в Уестминстър хол и сега.
Повече за Уесминстърския дворец, за историята на един испански танц и за прочутата катедрала Сан Марко във Венеция - в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени