Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Промени в Кодекса на труда, които не са съгласувани от социалните партньори, няма да бъдат внасяни в НС

Снимка: БГНЕС

Промени в Кодекса на труда, които не са съгласувани от социалните партньори, няма да бъдат внасяни в Народното събрание. Това заяви в парламента председателят на социалната комисия Корнелия Нинова.

Междувременно на среща при вицепремиера Зинаида Златанова е договорено бизнесът и синдикатите да внесат в Националния тристранен съвет предложенията си, които предизвикаха спорове напоследък.

В Тристранния съвет ще се разгледа и предложението, което предвижда затвор за работодатели, умишлено укрили осигуровки. Въпреки че проектът на нов Наказателен кодекс вече е в парламента, ангажиментът за преразглеждане на текста е поет от вицепремиера Златанова, след като три от четирите бизнес организации се заканиха, че заради пропуска текстът да се обсъди в НСТС, може да се оттеглят от неговата работа.

Бизнесът настоя и вероятно ще се приеме Етичен кодекс за поведението на социалните партньори. Целта е да се избегне конфронтацията, която за пореден път е факт след публично оповестени намерения за промени в трудови закони. Предложенията на БСК да бъде премахнат класът за прослужено време в реалната икономика, да се позволи отдаването на работници между фирми, да се премахнат някои отпуски и обезщетения за възрастните работници при пенсиониране, направени до вицепремиера Бобева, ще се внесат в Тристранния съвет, където ще се търси консенсус. Точно заради тези текстове от КНСБ заплашиха, че ще напуснат НСТС, а от КТ "Подкрепа" прогнозираха стачки и бунтове на работници.

Официално НСТС за промените в Кодекса на труда се свиква в последната седмица на февруари. Така страните имат срок от две седмици да подготвят промените.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна