Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храбрин и Храбрина ще водят децата в музея „Мислители, изобретатели, герои” в НВИМ

БНР Новини

Националният военноисторически музей (НВИМ) е създаден през 1916 г. с указ на цар Фердинанд, за да се съхранят за вечни времена артефактите, свързани с важни събития от нашата военна история. За своето почти вековно присъствие в културно-историческото ни пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история. На 7 февруари НВИМ посреща своите гости с обновена експозиция и с детски музей „Мислители, изобретатели, герои”.


Идеята зрее отдавна, осъществихме я с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и съм радостна, че вече можем да я покажем на нашите най-малки почитатели, на децата – най-вярната ни публика
– казва директорът на НВИМ д-р Соня Пенкова. – Ако направим абревиатура от девиза на нашия музей „Мислители, изобретатели, герои”, получаваме името на един военен самолет – изтребителя МИГ, което е и нашата лека шега към посетителите в музея. Желанието ни е, събирайки децата, да им покажем, че не войната и не конфликтите са начинът, по който можем да разрешим противоречията помежду ни: в рамките на лични взаимоотношения, на общности и дори на народи. Именно върху това сме заложили: на възпитанието в толерантност, взаимопомощ, в уважение към хората и към ценностите. Това искаме да постигнем с активното участие на децата, които, влизайки в различни роли, ще могат да разрешават проблеми, поставяйки се на мястото на известни личности от българската история. Погрижили сме се малките посетители успешно да могат да се вживеят в тези образи. Те ще обличат униформи от различни епохи, ушити специално за тях. Ще се награждават с ордени, ако сметнат, че са свършили добре работата си. Ще могат да се поставят на мястото на българския войник, когато е в палатка, да си сложат каска и бойно снаряжение и ще почувстват на плещите си колко тежко е да бъдеш воин. Тези стратегически и ролеви игри ще ги накарат още от малки да се приобщат към традициите и ценностите на българската армия и на българската история.


В пътешествието из новия музеен кът децата ще бъдат придружавани от двама герои. Как се наричат те и каква ще бъде тяхната роля? Имената им бяха избрани в детски конкурс.

Кръстници на героите са братче и сестриче от София. Те ще се наричат Храбрин и Храбрина – отбелязва Соня Пенкова. – Журито беше залято от предложения с най-разнообразни детски имена, от името на другарчето, с което седиш на чина, до имена, които са метафорични като Воин и Победа. Тези малки герои ще разказват истории за значими личности от българската история, за обикновени хора, за изобретатели, ще играят и ще учат заедно с малките посетители. За кръстниците има и награда – безплатен достъп до детския образователен музей за цялата година.

Снимки: НВИМ

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени