Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите почитат своя покровител Св. Харалампий

| обновено на 10.02.14 в 14:49
С празнична Света литургия в храм "Свети Иван Рилски" в Търговище започна Празникът на пчеларите Свети Харалампий.

Въпреки че през миналата  година около трийсет процента от пчелните семейства бяха унищожени от тежката зима, заради благоприятните условия през пролетта и лятото стопаните получиха по-високи добиви, съобщи Юсеин Бейтулов, директор на Областната дирекция "Земеделие":

Добивът на пчелен мед от реколта 2013-а година е 443 тона мед, а общият брой пчелни семейства е 22 171 броя. Средният добив от пчелно семейство за 2013-а година е 20 килограма, или с 5 повече в сравнение със средния добив за 2012-а година.

Тази вечер общинският браншови пчеларски съюз "Нектар" организира кръгла маса по проблемите на пчеларството в петте общини на Търговищка област, а любопитните граждани ще се запознаят с лечебните свойства на меда.

Във Враца младият пчелар Даниел Ганчев заявява, че през последните години държавата има формално отношение към бранша:

Има една-единствена пчеларска програма, която е със съвсем ограничен ресурс и достига за една шепа хора. Как се оцени, че пчеларството, което е отрасълът, от който  зависят всички други култури - посевите, опрашването, и се анализира, че не заслужава нито една стотинка и по никакъв начин не трябва да бъде подпомагано. Но както старите пчелари знаят, ние сме слушали от тях, ще оцелеем с труда и надеждата и вярата в Свети Харалампий.

Ангел Василев, който работи като енергетик, но вече 30 години отглежда пчели и произвежда мед, споделя:

Започнах отначало с малко кошери, след това ме завладяха. Винаги съм разчитал на себе си. Преди беше друго. Хванал съм времето, когато се даваха много неща на пчеларите.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени