Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар отбеляза спортния си празник в Националната спортна академия

Посланик Ал Ноеми, Борислав Кьосев и доцент Пенчо Гешев с Купата на Катар
Снимка: Николай Кръстев



Спортният празник, организиран от посланика на Катар у нас Мохамед ал Ноеми премина наистина като празник, в който имат предимство най-добрите и най-подготвените в спорта. В него взеха участие спортисти, дипломати, журналисти и общественици. Под звуците на музиката деца от школата по спортна и художествена гимнастика показаха индивидуални и сборни композиции. Посланик Ал Ноеми каза на официалното откриване, че днешният ден е много важен в живота на жителите на Катар, които отдават важно значение на спорта и активното спортуване в съвременното забързано общество и подчерта:

В този ден загърбваме политиката и политическите проблеми и отбелязваме заедно този спортен празник в едно уникално място - Националната спортна академия в София. На днешния ден в Катар вземат участие в спортните празници хиляди граждани и временно пребиваващи чужденци от всички  страни по света. Голяма група от хора се включва в състезания по спортно ходене, бягане и други. Негово Височество шейх Тамин бен Хамад Ал Тани, емирът на Катар, е инициатор на тези уникални по рода си състезания. Той е дълбоко убеден, че спортът в различните му видове, е източник на здраве, благополучие за всеки един народ, стремящ се към знание, съзидателност и продуктивност, каза Ал Ноеми.

На празника освен професионални спортисти, активно участие взеха и посланиците на арабските държави акредитирани у нас. От своя страна ректорът на НСА доцент Пенчо Гешев открои значението на спортния празник, който е организиран от катарското посолство и подчерта общите спортни проекти, които предстои да бъдат реализирани в най-скоро време:

На днешния ден ще има състезания по волейбол, тенис на маса, демонстративни игри и други, тъй като на 11 февруари в Катар се отблязва денят на спорта и целия ден преминава под този знак. Националната спортна академия е горда че е домакин на тази инициатива в България. НСА работи в переспектива с Катар, имаме договорни отношения. Има проявен интерес към българската Спортна академия, за подготовката на квалификация на техни треньори и спортни кадри. А българският интерес е насочен към опита, който има катарската страна в мениджмънта и останалите области на спорта, коментира доцент Гешев.

Ректорът на Националната спортна академия припомни дълбоките връзки които съществуват между НСА и Катар, припомняйки, че шейх Ал Тани е станал "Доктор Хонорис кауза".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна