Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се стопанисва терен с размерите на стадион "Васил Левски"

Игралният терен на стадиона на Футболен клуб "Славия 1913" Ново село е с размерите на националния стадион "Васил Левски". Когато преди десетилетия граничното село е избирало как да изглежда новото им спортно съоръжение, от местната управа се обърнали към ръководството на националния стадион и от там им предоставили архитектурните планове безплатно. Новоселяни са хора със самочувствие и високи амбиции. Веднъж като казали "А", не можело да не кажат и "Б"... И направили стадиона. Но социалните превратности през последните 30-тина години не подминаха голямото някога село. Икономически упадък, безработица, обезлюдяване, затворени предприятия... Така стана, че спортът бе сред грижите категория лукс... Стадионът бе оставен без охрана и бързо го разкрадоха- ограда, пейки, дограма, покрив, че дори тухли от сградата изчезваха... До 2008 година, когато селото се обедини около идеята да възкреси футболния си отбор и да възстанови стадиона. Изглеждаше невъзможно, но стана.
 
"Възползвахме се от възможностите за финансиране чрез кандидатстване с проекти пред министерството на спорта и така осигурихме средствата. Сега имаме нова сграда, със съблекални, бани, съдийска стая, зала за фитнес. Не пропускам ден, без да отворя сайта на спортното министерство- каквото и да предложат- пробваме се. Дори по най-малките проекти. Така осигурихме топки и спортни пособия за училището и децата от Дома; изградихме площадка за обучение за поведение на пътя на деца-колоездачи и детски тенис корт. Никого лично в министерството не познавах. А сега ни сочат като едни от най-активните от цялата страна. Това е начинът малките населени места да съживят спорта, защото ние собствени средства няма как да отделим. В годишния ни бюджет сме гласували 7000 лева. Дали само с тях щяхме да се справим..."- каза в рубриката "Гост" в предаването "Клуб СПОРТ" на РАДИО ВИДИН кметът на Ново село Георги Стоенелов
 
 "Голямата ни грижа сега е да опазим новото съоръжение! Да направим ограда на стадиона, да осигурим поддръжката му. А следващата ни стъпка ще е кандидатстване пред министерството на спорта за изграждане на открити игрища за волейбол и баскетбол, лекоатлетическа писта и мото писта", споделя амбициите на граничното село Георги Стоенелов.
Мъжкият отбор на "Славия 1913" Ново село играе при амотьорите, но когато има мач на "черно-белите", атмосферата на едноименния стадион е като в първа дивизия- агитка, нерви, радост... На мач, като на мач!
По публикацията работи: Ваня Минева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна