Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Петров срещу англичаните

Съдбата понякога си прави доста любопитни шеги. Такъв е случаят с национала Мартин Петров, който тази вечер ще трябва да се доказва за пореден път на англичаните в квалификацията за Европейското първенство догодина.
 
Мачът е специален за Свръхзвуковия, както нарекоха почетния гражданин на Враца преди години заради бързината му по лявото крило в немския "Волфсбург". На 6 юни 1999 година Марто дебютира срещу "трите лъва", като замени на терена не кого да е, а своя кумир във футбола Христо Стоичков. Петров още помни този мач, защото не престоя на терена повече от 15-ина минути, преди да бъде изгонен с червен картон. Просто младокът от Враца тогава прегоря. Но всички се сещат, че горещата кръв на 20-годишния тогава младеж вече не е толкова буйна и 32-годишният Мартин вече е готов за своя реванш.
 
Иначе в досегашните 9 мача между България и Англия нямаме победа над британците- сметката сочи 4 равни и 5 загуби за нас. Точно това прави сблъсъка между нашите и албионците в петък от 21.15 на националня стадион "Васил Левски" още по-интересен. Българите имат само теоретични шансове за европейското първенство в Унгария и Полша догодина. Но ако бият противника, безспорно ще повишат рейтинга си. А кой, ако не Мартин Петров, ще бъде предводител на българската атака? Още повече, че той познава много добре противника- през последните 4 сезона играе на Албиона, преди 2 години в "Манчестър Сити", а сега, за втори сезон в "Болтън Уондърърс". Нападателят, който наближава своя мач №100 с националния екип, има 20-ина гола на сметката си и не крие, че желае да вкара първо на англичаните в петък, а 4 дни по-късно и на швейцарците. Защото именно от Страната на часовниците, банките и шоколадите тръгна дългия поход на Марто към големия футбол. От "Сервет" /Женева/ още помнят юношата бледен, който дойде от ЦСКА и се превърна в един от любимците на местната агитка. Преди швейцарците обаче, е ред на англичаните. Вече брахме срам от тях, защото ни биха с 0:4 на "Уембли" на старта на настоящата европейска квалификация. Именно затова е време да си им го върнем тъпкано. Личното отмъщение на Мартин Петров включва и още нещо – неизиграните минути срещу "албионците" от преди 13 години. А може би и невкараните голове във вратата им... Защото във фубола е валидно правилото: "Бий, за да те уважават!"
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени