Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийското 55 СОУ "Петко Каравелов" спечели финалите по шахмат, видинският отбор- шести

© Снимка: Росен Ракаджиев

55 СОУ "Петко Каравелов" София стана държавен шампион на България по шахмат в най- малката възрастова група 5-7 клас на финалите на ученическите игри във Видин. В индивидуалнато класиране първенци на България станаха Владимир Петров от 55 СОУ "Петко Каравелов" София при момчетата и Гергана Заркова от СОУ "Св. Паисий Хилендарски" Пловдив при момичетата.
 
 
 
 
 
Отборът на СОУ "Л. Каравелов"- Видин
В надпреварата участваха 10 тима от страната. Отборът на домакините от СОУ "Любен Каравелов"- Видин зае шестото място в крайното класиране. Състезаваха се Радостин Бушев, Мартин Иванов, Деян Захариев, Моника Иванова и Едуард Миленов, водени от Павлина Маркова.

 
 
 
 
 
 
"Турнирът мина на най- високо ниво, по отношение на организацията. Като игра- също. България в момента е най- популярната шахматна дестинация, организираме турнири на европейско ниво. Видин също стои много добре като участия и постижения. Детската школа и преподавателите са добри, но пътя за растеж е участието в турнири. Видин стои здраво на шахматната карта на България"- каза за РАДИО ВИДИН Георги Живков- главен съдия на финалните срещи.

 
Истинска атракция бе участието и класирането на първите три дъски на трима братя от софийското 55 СОУ "Петко Каравелов"- Владимир Петров, Мартин Петров и Антон Петров- потомствени шахматисти, които според Георги Живков са бъдещите европейски и световни шампиони.

Наградите - купи, медали, плакети и грамоти връчиха Орлин Василев- секретар на Община Видин, Евгени Генов от Регионалния инспекторат по образование и Стефан Богомилов от Ученически спортен клуб - Шампион.

ОТБОРНО КЛАСИРАНЕ
1. 55 СОУ "Петко Каравелов" - София
2. ОУ "Свети Климент Охридски" - Дупница
3. СОУ "Св.Паисий Хилендарски" - Пловдив
4. СОУ "Максим Райкович" - Дряново 5. СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Козлодуй
6. СОУ "Любен Каравелов" - Видин
7. 6 ОУ "Свети Никола" - Стара Загора
8. ОУ "Любен Каравелов" - Ямбол
9. Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" - Добрич
10. ОУ "Н.Й. Вапцаров" - Попово

ИНДИВИДУАЛНО КЛАСИРАНЕ
МОМЧЕТА
1. Владимир Петров - 55 СОУ "Петко Каравелов" - София
2. Калоян Караиванов - СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Козлодуй
3. Валери Стоянов - ОУ "Любен Каравелов" - Ямбол

МОМИЧЕТА
1. Гергана Заркова - СОУ "Св.Паисий Хилендарски" - Пловдив
2. Адриана Васева - ОУ "Свети Климент Охридски" - Дупница
3. Наталия Милчева - ХГ "Св.св. Кирил и Методий" - Добрич

Главен организатор на шахматните финали бе Росен Ракаджиев, а за главен съдия на турнира бе назначен Георги Живков от Шахматен клуб "Найден Войнов".
 
Ученическите игри са основна изява в областта на ученическия спорт. Те са част от държавната политика за организиране и провеждане на състезания с оглед развитие на индивидуалните способности и дарования, както и дееспособността на учениците в областта на спорта. Организират се от Българската асоциация "Спорт за учащи", а на местно ниво се провеждат от Ученически спортен клуб- Шампион със съдействието на Община Видин и Регионалния инспекторат по образованието.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени