Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Даскалов: "За феновете са по-важни мачовете с Михайловград, отколкото с ЦСКА!"

Георги Даскалов е заместник председател на фенклуба "Ботев Враца завинаги". Колоритният запалянко е по-познат като Жоро Павето. Разговаряме с него в края на сезона, в който любимият му "Ботев" се завърна в елита след 20-годишно изгнание в долните футболни дивизии.

Доволен ли сте от представянето на "Ботев" в "А" групата?
Доволен съм най-вече от това, че успяхме да запазим мястото си в "А" групата. Имаше малко лоши резултати като мачовете с Михайловград (Даскалов държи на това име и не признава сегашното "Монтана"!...)- тежко ги понесохме но всичко свърши добре.

Да, паднахме от Монтана, но "Ботев" спря ЦСКА с 2:2 през есента, което може и да се каже, че е било фатално за спечелването на титлата от "червените"?
За нас, феновете, са по-важни мачовете с Михайловград отколкото с ЦСКА!

А как се чувства агитката на мачове в "А" група?
При нас има хора, които и преди 20 години са подкрепяли отбора в елита. 10-ина души сме. Иначе е хубаво- радват се момчетата. То така се прави- идват по-малки момчета, запалват се покрай нас. И гледам, че тази година агитката на "Ботев" доста се поувеличи. Доволни сме от факта, че не сме пропуснали нито едно гостуване с изключение на есенния мач срещу "Локомотив" Пловдив, когато автобусът ни претърпя сериозна авария. Но и за този мач имахме свои хора- момчета успяха да стигнат до стадиона навреме с колите си.
 
А усещате ли и своя принос, че в края на сезона "Ботев" беше на едно от първите места по посещаемост на домакинските срещи?
Надявам се другите да го оценят. В изявление в края на сезона старши треньорът Антони Здравков каза, че се покланя пред публиката на "Ботев", което е достатъчно като признание за нас. Ние, в агитката, сме част от публиката!
 
Преминахте през различни перипетии отношенията си с ръководството на отбора - започнахте добре, после влошихте комуникацията, а в края на сезона отново си говорите?
Да, имаше някакви търкания. Сега работим отново добре и се надявам и занапред да е така- да се обединим за доброто на "Ботев". Нашият принос е в това да помагаме с каквото можем на отбора, а не да му пречим.

Не е ли радващо, че нито една от глобите, платени от ръководството на "Ботев", не беше докарана от вас, хората от агитката?
И аз се радвам за това. Лошото е, че хората от другите сектори не осъзнаха, че хвърляйки бутилки с минерална вода, не помагат на отбора, а точно обратното- вредят му. Вярно, че по този показател публиката "докара" на ръководството около 10 000 лева от глоби. А това е много като вреда за нашия клуб. Ние се стремим да ги избегнем тези моменти. Преди всеки домакински мач говоря с дежурния делегат, за да съм наясно какво от допустимите пироефекти и знамена можем да внесем на стадиона, за да не докараме глоби на любимия си отбор. Отделно от това с още няколко момчета следим отблизо по-буйните от агитката, опитваме да ги укротяваме, за да вредим на "Ботев".
 
Разнообразихте и музикалния съпровод. Преди имахте един тъпан, сега са 3, създавате ритъм, с който създавате настроение и у публиката, и у играчите.
Тъпаните са вече 4. Събрахме си пари, купихме ги. Запалиха се момчетата, идват на стадиона, правят си репетиции, измислят се нови текстове за песни, т.е. има вече и настроение за творчество! Мисля, че това не е лошо...

Да кажем, че последният химн на "Ботев" е ваше дело?
"Ботев" има два химна, и двете песни са наше дело. Те станаха факт и благодерие на групата "Докторс Гого бенд", за което благодаря на музикантите. Няма да спираме до тук, а се надяваме да има още песни за "Ботев".
 
Да погледнем към бъдещето, защото досега говорихме в минало време. Слуховете за финансова криза в "Ботев" са все по-упорити. Какво е отношението ви по тази тема, на вас- феновете?
Това наистина е много неприятен въпрос. Лошото е, че се намираме в такава държава, отделно от това сме в най-бедния регион от тази държава, а и в Европейския съюз! Надявам се, че президентът Чавдар Атанасов и кметът на Враца Николай Иванов с общи усилия ще намерят финансиране за отбора. И дано положението не е толкова лошо, колкото ни се струва!

Виждате ли светлина в тунела? Говорихте ли с ръоводството, те какво ви обясняват?
Преди общото събрание /което се проведе на 15 юни - б.а./ говорих с президента Чавдар Атанасов, изпълнителния директор Пламен Николов и административния шеф Юри Николов. Те ми обясниха, че има вариант да бъде привлечен спонсор и че са водени разговори за това. Проблемът е, че има пари, колкото да се кърпи положението, а така не се прави нищо сериозно- не можеш да имаш силни позиции и да изградиш сериозен отбор.

Инвестиционен фонд от Европа има намерение да налее пари във врачанския "Ботев", стана ясно след проведеното Общо събрание на ПФК "Ботев". Тъй като преговорите с потенциалния инвеститор са в напреднала фаза, членовете на Управителния съвет решиха да насрочат извънредно общо събрание за след две седмици, когато ще трябва да е известно всичко за бъдещето на футболния клуб. Така Петровден- 29 юни- може да се окаже ключова дата за врачани. За сега кметът на Враца инж. Николай Иванов, който е член на Управителния съвет, гарантира пред медиите, че "Ботев" ще играе в елита и през следващото първенство. Градоначалникът обаче уточни, че е възможно участието да е и със скромните средства, отделени от Общината.

Президентът на "Ботев" Чавдар Атанасов обобщи ситуацията във футболния клуб, броени дни преди пристигането на представители на инвестиционния фонд, който желае да инвестира в отбора:

"Преговорите за издръжката на клуба се водят от около месец време. За момента хората не са в България. Очакваме ги да пристигнат около сряда. Притесненията си остават, но ще търсим и други варианти, ако е необходимо. Решени сме да играем в "А" група."

"Врачанският клуб се нуждае от 1 380 000 лева, за да участва нормално в следващото първенство", това заяви изпълнителният директор Пламен Николов. Според бронзовия медалист от Световното в САЩ`94 са неоснователни твърденията, че "Ботев" ще фалира, защото по думите му клубът не е търговско дружество, за да обяви фалит.

Подготовката на врачани започва на 27 юни, когато се очаква старши треньорът Антони Здравков да събере играчите, за да ги запознае с конкретните си изисквания. Административният директор на клуба Юри Николов пък обяви, че няма да има проблем с изплащането на заплатите на футболистите, а треньор на "Ботев" остава Антони Здравков.
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна