Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международно първенство по парашутизъм се провежда край Монтана

Открито републиканско първенство по парашутизъм на България за мъже и жени и 3-тия окрит шампионат на Югоизточна Европа по целно кацане започнаха на летището край монтанското село Ерден. Участват 30 парашутисти от България, Сърбия и САЩ, каза за Радио Видин Ани Стаменова, организатор на първенството.

"Състезанието провеждаме за трети път след голямото прекъсване за парашутизма в България от почти 20 години, подновяваме традицията и в момента се провежда 47-ото Държавно първенство по парашутизъм. Тъй като първенството е отворено, винаги каним и представители на други държави. Заради икономическата криза тази година дойдоха само представители на Сърбия и САЩ. Въпреки това участват общо 30 състезатели. Състезанието е три дни, 8 манша, т.е. всеки състезател изпълнява 8 скока от височина 1100 метра. Целта е да се приземи в кръгче, което е с диаметър 2 сантиметра.",
разказа Ани Стаменова и добави, че тази година България ще участва в Световното първенство по парашутизъм, което ще се проведе в Дубай.

"Сърбите са с големи традиции в парашутния спорт и са фаворити за индивидуалните отличия в тазгодишното състезание. Мисля, че отборно двубоят ще бъде между Аероклуб "Монтана" и отборът на МВР.", смята директорът на състезанието Ангел Стаменов.

 

 

 

 

"Като при всички рискови спортове, човек трябва да бъде внимателен и не трябва да подценява метеорологичните условия или да надценява собствените си възможности, тъй като обикновено инцидентите, които се случват, са комбинация от тези два фактора." обясни Ивайло Богомилов, съдия на състезанието.

 

 

 

"В парашутизма всичко е преценено и точно, така че риска е сведен до минимум. Всичко е двойно подсигурено във всяко едно отношение. Имам над 6000 скока, усещането е неописуемо. Полетът, падането във въздуха... вдигат адреналина. "Голяма тръпка е", както се изразяват младите." каза другият съдия на състезанието Стефан Стефанов.

"Тук е рай за хората, които обичат скачането с парашути, времето е страхотно и ни позволява да скачаме по два пъти на ден. Състезавала съм се в повече от 25-т страни по целия свят, условията са чудесни, а хората са добронамерени и положителни.", сподели Мери Роуз, състезателката на щатския отбор по парашутизъм и емблематична фигура в парашутизма. Тя има 6066 скока като парашутист, от две седмици е в Монтанския аероклуб и след края на състезанието заминава с българските си колеги за Сърбия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ТУК

По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!