Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвятко Барчовски - последни треньорски години във Видин

За малцина е известен фактът, че легендата на българския баскетбол Цвятко Барчовски приключва треньорската си дейност през 90-те години на миналия век именно във Видин, като треньор на БК "Химик",
когато са едни от най-славните времена за видинския баскетбол- така започва поредното издание на рубриката "Ретро" нашият сътрудник Росен Ракаджиев.

Видинските привърженици на баскетболната игра помнят това време, когато спортна зала "Фестивална" се пръскаше по шевовете, а "видинските химици" побеждаваха елитните клубове на България- ЦСКА, "Левски", "Славия", "Черно море", "Спартак" Плевен, Сливен, Ямбол, Ботевград, Черноморец, "Етър" Велико Търново. Видинският "Химик" тогава бе подсилен с няколко класни състезатели, а изпълнителният директор на клуба Иван Младенов-Чоко привлече за наставник един от водещите български треньори- Цвятко Барчовски. Всички го наричаха с уважение и симпатия Цеко. От онези години е запазено негово изявление за столичен вестник, където той споделя:

"Професионализъм с аматьорски методи не се прави. Спортът се постига с договор, който е задължение и отговорност. Всяка страна поема своя риск. Останалото е труд и компетентност. Защо смятам, че ще успея с "Химик"? Защото промених облика на отбора и наложих стил. Надявам се да постигна успех и да зарадвам привържениците на баскетбола във Видин".

И го прави. За година и половина Цвятко Барчовски успява да изгради силен отбор, налага дисциплина и стил на игра. Тогава в отбора са познатите имена Бойко Пангаров, Любомир Манджуков, Станимир Комбалов, Ангел Жилев, Ерик Радев, Ивайло Василев, Даниел Кирилов, Явор Петков-Тигъра и младите състезатели Кирил Кънчев, Николай Тодоров и Евгени Константинов. С усърдна треньорска работа предварително поставените задачи са постигнати- изграден е колектив, който започва да побеждава и да върви напред. През втория си сезон във Видин Цвятко Бърчовски приема поста председател на Комитета за физическото възпитание, младежта и спорта /КФВМС/ и се налага да прекрати треньорската си кариера. Мъжкия отбор на "Химик" поема друг голям авторитет в баскетбола- Нино Войнов, който продължава линията на своя предшественик и постига най-паметните успехи за видинския баскетбол в елитната "А" група на страната.

Цеко Барчовски остава завинаги свързан с Видин. Заедно с великата Ваня Войнова- неговата съпруга, са оставили незабравими спомени за баскетболните хора в нашия край. И до ден днешен се разказват вълнуващи истории, преживявания, интересни случки, пазени в сърцата на всички, които са имали възможността да се докоснат до голямото спортно семейство Барчовски. Години наред Цвятко Барчовски гостува в нашия град, поддържа трайно приятелство с Иван Младенов-Чоко и треньора Милко Златанов. Продължава да се интересува от развитието на баскетбола във Видин, дори в първите години от учредяването на БК "Видабаскет" пътува с тима за някои от гостуванията на шампионата през 2004 и 2005 година. При това не само като зрител- анализът след мачовете бе задължителен- винаги точен и прям, Цеко не спестяваше критики.

"Мача със "Септември" го загубихте, защото направихте толкова голяма грешка в края, която можеше от самолет да се види"- директен в оценката си е големият специалист след една драматична загуба на "Видабаскет" в София.

78-годишният Барчовски днес е с влошено здраве, след прекаран инсулт преди по-малко от два месеца. Нека да припомним спортната му биография:

Цвятко Барчовски е един от най-известните български баскетболисти през 50-те и 60-те години на миналия век. Роден е на 28 март 1934 година. Започва професионалната си кариера в ЦДНА и "Славия" и е в състава на националния отбор, когато България стига до 5-то място на олимпийските игри в Мелбърн през 1956 година. Печели медали от Европейски първенства- сребро в София през 1957-ма и бронз в Белград през 1961 година. Към актива от успехи влизат златен медал от световното студентско пъвенство през 1957 година и 7-мото място на световното през 1959 година. Тези успехи му отредиха място и в идеалния отбор на България за периода 1950-1959 година в анкета, по повод 80-годишнината на баскетбола у нас. Цвятко Барчовски има висше икономическо образование. Дълги години е треньор на националния отбор по баскетбол. На клубно ниво извежда "ЦСКА Септемврийско знаме" до титлата през 1977 година.

Цвятко Барчовски е голям спортен фактор, а покойната му съпруга Ваня Войнова бе легендата на "Славия" и националния женски отбор. Определена е единодушно като най-добрата баскетболистка на България за всички времена. С тима на "Славия" през 1959 година печели първото издание на турнира за Купата на европейските шампиони /КЕШ/, а четири години по-късно Ваня Войнова извежда "Славия" до втора титла в елитния европески клубен турнир. Тя бе основна фигура и в националния отбор, който печели второ място на световното първенство в Москва`59-та година, трето място в Лима`64-та и европейската титла през 1958 година, когато на финала България побеждава непобедимите рускини.
По публикацията работи: Росен Ракаджиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени