Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ринг свободен

"Това са бъдещите шампиони на Видин",
убедено е ръководството на новосъздадения боксов клуб "Бдин". Във видинската Професионална гимназия "Васил Левски" (бившето ТМТ) е оборудван салон за тренировки по бокс. Заниманията се водят от Кирил Бушев - част от плеядата видински шампиони в близкото минало, който изпълнява и длъжността спортно-технически директор в клуба. Мъжкият спорт бързо набира популярност сред младите хора на Видин и няколко месеца след отварянето на тренировъчния салон вече десетки млади спортисти усвояват тънкостите на "танца между въжетата".

© Снимка: личен архив

В годините преди "прехода" видинският бокс бе сред най-популярните местни спортове, редовно се организираха състезания, първоначално на зеления терен на стадион "Георги Бенковски", а след това и в зала "Фестивална", които винаги се радваха на голям интерес от страна на спортните фенове. Залата по бокс създаде редица медалисти от републикански, международни и европейски първенства. Но както и за останалите традиционни спортове в града ни, след 1990 година настъпиха трудни времена и с няколко изключения боксът замря. Днес управителният съвет на новия спортен клуб е решен да възроди славата на видинския бокс. Клубът носи автентичното име на своя славен предшественик от миналото - "Бдин", радвал дълги години спортните привърженици, каза за радио Видин председателят на клуба и бивш състезател по бокс Цветан Рачев.

"Залата по бокс, която стопанисваме в момента, е отворена през месец март тази година. Спортният клуб по бокс "Бдин"-Видин бе създаден преди една година. Дадохме си сметка, че е доста рисковано в условията на криза и то в най-бедния край на Европа да разкриваме нов клуб. Въпреки това хората, които се заехме с тази задача, обмислихме много сериозно това, с което се захващаме, и смятам, че засега се справяме добре. С малко късмет ще се включим успешно в шампионата на България. Управителният съвет е съставен от мен - Цветан Рачев - председател на клуба, Кирил Бушев - спортно-технически директор, зам. председателя на Общинския съвет Росен Живков също е в Управителния съвет, както и бившият шампион Боби Борисов. Общото събрание се състои от 12 човека. На 18 август проведохме годишното общо събрание, на което приехме плана за предстоящата състезателна година, гласувахме и бюджета на клуба, мисля че ще се справим. Амбициите на клуба за начало са да се докажем - да покажем, че Видин има бокс, че боксът ще се възроди. Убеден съм, че боксът ще стане втора спортна дисциплина във Видин, тенденцията е дори догодина да надминем по отличия водещият спорт - гребането. Смели очаквания, но дано да успеем. Радващо е, че все повече деца избират нашия спорт. Когато започнахме преди няколко месеца бяхме леко притеснени, защото на тренировки идваха по 5-6 деца, сега обаче, въпреки че е ваканционният летен сезон, вече идват по над 20. Тъй че от страна на брой и качество на спортистите, нямаме проблем. Предстои ни да участваме в първите 4 кръга на държавния шампионат - състезания в Ямбол, Добрич, Плевен. В началото на септември ще има Управителен съвет на Федерацията по бокс, на която очаквам, че ще бъдем приети като пълноправен член.

Радващото е, че видинският боксов клуб "Бдин" е част от спечелването на бронзовия медал на Олимпиадата в Лондон, защото Тервел Пулев е член на Общотото събрание на клуба, както и неговия личен треньор Боби Бояджиев. Гордеем се, че тези хора са ни гласували доверие. Смятам, че в близкото бъдеще ще се говори много за видинския клуб по бокс.
Вече имаме и първия си професионален боксьор - Деян Михайлов. Той записа в сметката си първите си два мача на международно ниво. Англичаните се страхуват от него. Това момче има голямо бъдеще в профи бокса, тренира в нашия салон под ръководството на треньора Бушев и ще бъде бъдещият Кубрат Пулев!",
оптимист е председателят на УС на СКБ "Бдин"-Видин Цветан Рачев.

Видинският бокс определено има добро бъдеще, сигурен е и Росен Живков, член на УС на клуба и зам. председател на Общински съвет-Видин.


"Подкрепих спортният клуб по бокс по няколко причини. Едната е, че и аз съм спортувал активно футбол и волейбол. Видинският бокс е с традиции и както и останалите видински спортове трябва да се подкрепя и развива, за да имат младите хора възможността да спортуват, а не да ходят по баровете и да се занимават с несвойствени дейности. По-добре да ги изгради спортът като борбени, млади, нахъсани хора и да имат възможност след това да се справят по-добре с предизвикателствата на живота.", каза Росен Живков.

Клубът вече има достатъчно спортисти, за да участва във всички възрастови групи в мъжкото направление на държавните първенства. Тренировки се провеждат всеки делничен ден от 18,30 часа и от 16 в почивните дни, добави треньорът Кирил Бушев.

Повече по темата, очаквайте в предаването "Клуб Спорт" на радио Видин в неделя, 2 септември, от 15 до 18 часа.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени