Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитрина Милкова, международен футболен съдия: "В България трябва да си три пъти по-добър от мъжете, за да те приемат"

Призванието да работиш една мъжка професия- такава орисия има видинчанката Димитрина Милкова, която е с ранг на международен футболен съдия, присъден й от Световната футболна федерация ФИФА през 2010 година. Дебют като арбитър на зеления терен младата видинчанка прави през 2006 година. В професията я въвлича нейният брат- Ивайло, който също е съдия.

© Снимка: Димитрина Милкова, личен профил във ФБ

За себе си Димитрина Милкова казва:

"В България трябва да си три пъти по-добър от мъжете, за да те приемат", и допълва:

"Справям се! Брат ми е най-големият ми съдник и критик. Ние сме част от футболната история на Видин и България, защото сме първите брат и сестра международни съдии."

© Снимка: Димитрина Милкова, личен профил във ФБ

С усмивка Димитрина Милкова си спомня за първия си наряд като съдия:

"Първият ми наряд беше на среща-квалификация в републиканско първенство, младша възраст, момчета, между отборите на "Вихър" Горубляне и "Конелиано" Герман. Спомням си, че "Вихър" спечели с 1:0. Тогава аз и брат ми Ивайло бяхме първи и втори асистент-съдии, а Николай Стайков, който в момента е в ранглистата на "А" група асистент-съдия, тогава бе ръководещ съдия на мача. Мачът бе в един от кварталите на София- "Враждебна". И като за дебютен мач, не се мина без "незабравими" моменти, като този кон влезе на терена... Е, сега нещата изглеждат съвсем различно. Тази година имах възможността да съдийствам на четири турнира, първият от които бе през май в Израел. След това дойде турнир, европейски квалификации за девойки до 17 години, в Естония. Последва турнир за момичета до 19 години, също квалификации, във Финландия. А последният бе в Австрия, отново девойки до 17 години. Получих изключително добри оценки и сега чакаме нарядите за следващата година."

© Снимка: Димитрина Милкова, личен профил във ФБ

През миналата година футболният съдия Димитрина Милкова и футболистът Маркиньос участваха в дискусия на тема "Футбол и дискриминация", във фокуса на която са поставени агресията, расизмът и дискриминацията по футболните терени, а и извън тях, в България. 

"В началото работиш за името си, а след това името ти работи за теб. Важно е как ще те приемат, как ще се докажеш и утвърдиш. Като цяло ние- жените, сме доста обективни. Иначе в дискусията, която проведохме с Маркиньос, говорихме много за дискриминацията по българските терени, както и за отношението към жените съдии. В чужбина не е така, там всички са равни. И тук, в България, трябва взаимно да се уважаваме. Футболът е игра, не е въпрос на живот и смърт. Съдийските грешки са нещо нормално, те са част от играта.  А когато наистина се играе футбол, то и нашата работа е по-лека. В България, поне за сега, не е така, но се надявам, че вървим в правилната посока", казва Димитрина Милкова.

© Снимка: Димитрина Милкова, личен профил във ФБ

Според Димитрина Милкова първенствата в България са с изравнени сили. Международният съдия споделя, че в аматьорските отбори има футболисти, които заслужават да играят в "А" групата.

"Затова не се учудвам, че в момента грандове като ЦСКА, Левски и т.н. играят слабо. Гледали сме такива срещи и съм сигурна, че ако се организира мач между отбор от първа и трета дивизия, разлика в класите може и да няма...", не без огорчение признава съдията.

През 2011-та година Димитрина Милкова получава награда за най-просперираща футболна съдийка. Казва, че наградата е важна, но по-важно е как ще я оценят околните и по-висшестоящите.

"Реално погледнато, ние полагаме доста труд и се подлагаме на много лишения, покриваме нормативи, почти еднакви с тези на мъжете", подчертава Димитрина Милкова, за която най-точен ориентир е сравнението с други страни от Европа и света.

"В България жените-съдии са около 35, докато във Франция например само в един от регионите има около 25 000... Е, съответно и конкуренцията при тях е жестока. Надявам се в скоро време да ме поканят в една от новите програми на ФИФА. Все още съм много млада, така че има време", слага точка в разговора ни Димитрина Милкова, която понастоящем получава наряди за женското държавно първенство на България, както и за първенствата на юноши младша и юноши старша възраст, Северозападна "В" група. Тя е и в ранглистата на Държавното първенство в мъжката "А" професионална футболна група- има 4 контроли като главен и като асистент съдия, като се надява съвсем скоро да дебютира и като главен съдия в официален мач.

Димитрина Милкова е гост в неделя в "Клуб СПОРТ" по Радио ВИДИН. Предаването се излъчва от 16 до 20 час

По публикацията работи: Борис Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна