Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата за белия рицар

Прeз XI век норвежкият крал Олаф изпраща младия благородник Аскар да покръсти норвежките и датските викинги, които са се заселили в Исландия. За свое учудване Аскар получава от краля бели мисионерски дрехи и меч във формата на разпятие.
„Покажи на тъмните езичници силата на белия викинг Христос!” - нарежда му владетелят.
Фигурата на разпънатия Христос е висока почти 60 см, изработена е от дъб и е обкована с позлатени медни пластини, а с тъмен обгорен лак са подчертани очите, мустаците, брадата, двете плитки, високата корона. Лицето е на властен викингски повелител. На врата му има богата яка с изображения на кръстове, ръцете са сякаш в ръкавици, а препаската около кръста е украсена с нещо като дръжка на меч.
Известно е, че когато крал Олаф, покръстен по време на престоя си в руската столица Киев, пренася християнството на север, викингите наистина започват да вярват, че Христос е викинг, облечен в бяло, който с разпятието си - нещо средно между бойна секира и меч, сразява силите на езическия мрак.
Още от историята за белия рицар, за прочутата Златна порта на тогавашната руска столица Киев и за чудния меч-щербец - в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени