Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозарите и винопроизводителите честват днес Деня на лозаря

Снимка: Радио Видин

В края на 19-и век в Плевен се открива първото у нас Земеделско училище и се създава първата винарска изба в страната. Единственият у нас Институт по лозарство и винарство е на повече от 110 години и в него се съхранява най-богатият на Балканите генофонд с близо 2000 сорта български лози. На Празника на лозаря в Плевен гост днес ще бъде президентът Росен Плевнелиев.

Празникът за първи път ще отбележат заедно днешните специалисти от единствения у нас Институт по лозарство и винарство и бъдещите лозари и винопроизводители от специализираната професионална гимназия. Гордостта на научните работници през последните години са създадените нови сортове и утвърдените вече технологии за утойчивост на ниски температури на лозята и предпазването им от болести. За своята 125-ата годишнина Училището по лозарство и винарство е подготвило повече от 12 000 кадри. За директорката на училището Бисерка Илиева от голямо значение е добрата база:

Учебната изба е единствена в България. Произвеждаме в нея вино. Фактически практическата работа на учениците се осигурява главно чрез избата.

Президентът Росен Плевнелиев ще разгледа експерименталната база на Института по лозарство и винарство и ще разговаря с неговия директор. По-късно ще се включи в училищния ритуал по избор на цар на лозята и зарязване на лозовите масиви. В програмата на държавния глава е предвидена среща с кмета на Плевен и неговия екип. 

С тържествен ритуал по зарязване на лозите в село Кръшно щe започне Денят на лозарите и винарите в Търговищка област. В региона са засадени около десет хиляди декара лозя от висококачествени винени сортове.

Според агроспециалистите лозовите масиви се намират в отлично състояние и няма причини за тревоги по отношение на измръзването. Падналият сняг и бавното му топене, заедно с подходящите агротехнически мероприятия, ще допринесат за получаването на една очаквано добра реколта. По данни на областната дирекция „Земеделие“ средният добив от декар през миналата година е бил 638 килограма грозде с високо качество.

По-голямата част от масивите са на Лозаро-винарския комплекс, около 7 хиляди и двеста декара, които бяха засадени по програма САПАРД. Останалите лозови масиви са собственост на земеделски кооперации и дребни производители.

През последните няколко години нови лозя в Търговищка област не се засаждат, а от статистиката отпаднаха около три хиляди декара, които са стари и не дават достатъчно количество грозде.

За втора поредна година в деня на Трифон Зарезан в етнографския комплекс във Враца ще се проведе общоградски конкурс за вино и мезе, собствено производство. Жури от познавачи ще оценява мезетата и вината домашно произвоство. За най-добрите са предвидени награди, а за другите похвала, която за всеки производител е въпрос на чест. Веселата част на празника включва изпълнения на хумористи, състави за народни танци и самодейци, които ще покажат ритуала по зарязване на лоза. За зарезанските традиции разказва 85-годишната Цеца Станкова:

Заставаме при главините, почваме да зарезваме лозето. Събираме пръчките. Останалите правят венче. Поливаме главините с вино, да бъде много плодородна. Тази година има грозде, догодина още повече да има. Най-важното за този ден е да има боб с пастърма и пълнена кокошка, туршии, вина, ракии, веселии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени