Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факелното шествие в памет на ген. Христо Луков ще се състои в центъра на София

| обновено на 15.02.14 в 16:36
христо луков; Луковмарш
Снимка: БГНЕС

Факелното шествие в памет на генерал Христо Луков ще се състои тази вечер в центъра на столицата, въпреки отказа на Столична община да съгласува преминаването му по предварително набелязания маршрут. Маршът трябва да започне в 17.30 ч. Сборният пункт е паметникът на Незнайния войн. Засилени полицейски екипи са разположени в  центъра на София и  в района на джамията Баня башъ.

Преди два дни кметът Йорданка Фандъкова възложи на СДВР да предприеме всички действия за гарантиране на сигурността на гражданите, след като главният прокурор и полицията предупредиха, че преминаването на такова шествие застрашава обществения ред в столицата.

БСП заклейми в специална декларация неонацисткия реваншизъм и определи провеждането на така наречения Луков марш като един от най-позорните актове в съвременната си история. "Походът е демонстрация на идеологията на омразата и ненавистта" - пише в документа и се изразява съжаление, че днешната проява с участието на млади българи и чуждестранни представители на неофашистки организации, не е прецедент. Декларацията осъжда и вчерашния погром над Джумая джамия в Пловдив по време на традиционната петъчна молитва. 

Генерал Христо Луков играе важна роля в командването на българската армия през Първата световна война. През 30-те години, когато България се ориентира към съюз с Третия райх, той е военен министър, а по-късно оглавява Съюза на българските национални легиони. Прояви в негова памет се организират ежегодно - досега без пречки от общината - от 2003 година насам на датата, на която той е застрелян от комунистическа бойна група. Преди седмица десетки протестираха в столицата срещу повторното провеждане на Луков марш като проява на неонацизъм.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени