Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямбол се подготвя за 15-ото издание на международния фестивал "Кукерландия"

В Ямбол вече започна подготовката за 15-ото издание на международния маскараден фестивал „Кукерландия". Хиляди маскирани отново ще превземат града от 5-и до 9-и март. Тогава жителите и гостите на града ще станат свидетели на зрелищни събития и нови атракции.

Състезателното дефиле на маскираните тази година, заради огромния интерес, ще се проведе в два поредни дни - на 8-и и 9-и март. За победителите е утвърден двойно по-голям награден фнд в размер на 10 000 лева, като двете най-добри групи ще получат парична премия от по 2 000 лева.

Нова атракция в тазгодишното издание на фестивала ще бъде инсталацията на открито "Кукерград". Гигантски хлопки и рогати инсталации са само част от изненадите, които очакват посетителите на кукерграда. Откриването му ще бъде на 5-и март след традиционното карнавално шествие по централните улици на Ямбол.

Емоцията от фестивалната атмосфера ще се допълни и от новата програма на фолклорен ансамбъл "Тунджа". Една от емблемите на ямболския фестивал през последните години - внушителните триметрови кукерски маски, ще бъдат основен акцент още в първия ден на карнавала. Вече се изработват още 6 нови страховити инсталации, които ще заемат своето място в алеята на маските.

Официалното откриване на "Кукерландия" ще бъде на 7-и март със зрелищно шоу с тъпани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна