Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздадоха наградите БАФТА

Британските награди за кино БАФТА

"12 години в робство" на Стив Маккуин бе отличен с наградата за най-добър филм на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) за 2014-а година. Лентата е разказ за живота на Соломон Нортъп - черен музикант от щата Ню Йорк, отвлечен и продаден в робство в американския Юг.
 
Докато ние седим тук, в света има 21 милиона хора в робство. Надявам се, че след 150 години друг режисьор няма да направи такъв филм, каза Стив Маккуин на церемонията в Лондонската кралска опера.

Наградата за най-добър режисьор бе присъдена на Алфонсо Куарон за филма "Гравитация", който получи награди в 6 категории  и бе отличен за най-добър британски филм. Роденият в Мексико режисьор заяви след присъждането на наградата:

Няма да познаете по акцента ми, но аз се считам за част от британската филмова индустрия. През последните 13 години живея в Лондон и почти половината от филмите ми са направени в Обединеното кралство.
           
Наградата на БАФТА за най-добър актьор получи Чиуетел Еджиофор за ролята си в "12 години в робство". Кейт Бланшет спечели БАФТА за най-добра актриса във филма "Син жасмин". Тя посвети наградата си на актьора Филип Сиймор Хофман, починал от свръхдоза наркотик преди две седмици.

Наградите БАФТА са добър индикатор за това кои филми ще доминират на раздаването на Оскарите на 2-ри март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени