Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Царево иска промяна на заповедите за отмяна на ОУП на общината

Снимка: БГНЕС

Кметът на Царево Георги Лапчев настоява за преразглеждане на заповедите, отменящи действието на Общия устройствен план на общината. Лапчев посочва, че забраната спира изграждането на инфраструктура край местностите, където има влезли в сила частични подробни устройствени планове и разрешения за строеж. 

Общият устройствен план на Царево да бъде променен само в онази част, която включва зоната на Природен парк “Странджа“. За това настоява кметът Георги Лапчев в писмо до 3 министерства - на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на инвестиционното проектиране. Според Закона подробните устройствени планове запазват действието си и възложеното предстоящо изменение на общия устройствен план трябва да бъде съобразено с тях, подчертава Георги Лапчев. В подробните планове пък през годините са влезли в сила много разрешения за строеж, които не могат да бъдат отменени, твърди той.

Георги Лапчев настоява за преразглеждане и прецизиране на двете заповеди, издадени от министрите Десислава Терзиева и Искра Михайлова за отмяна на общият устройствен план на Царево. По думите му, административните актове ще попречат на развитието на цялата община и ще окажат негативно въздействие върху бъдещето й като туристическа дестинация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна