Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песпонеделник – Кукерският празник в Широка лъка

Снимка: БГНЕС

От 1977-а година насам всяка година в първата неделя на месец март маскирани като кукери мъже обикалят с. Широка лъка под звъна на стотици хлопки и чанове. Традиционният кукерски събор - Песпонеделник, се изпълнява с цел прогонване на злото, започване на нов живот, здраве и плодородие. Броени дни преди "Песпонеделник" в селото  стартират редица празнични прояви.

В четвъртък 27-и февруари от. 16 часа ще се открие изложба на детски рисунки на кукерски маски в читалището на селото - "Екзарх Стефан". На следващия ден празничната програма ще продължи в залата на читалището с концерт на група самодейци на с. Широка лъка от 18:30 ч. В събота 1-ви март отново от 18:30 часа празничен концерт ще изнесат децата от Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка" в концертната зала на училището.

Кулминацията на празничните събития - т.нар. "Песпонеделник", ще започне в неделя 2-ри март от 11часа на площада на селото. Участие ще вземат освен кукерският състав на Широка лъка още четири гостуващи кукерски състава. Облечени в специални костюми и маски на кукери-чудовища, младите мъже ще изпълнят обредни танци и ритуални сценки, представящи борбата между доброто и злото.

Кукерското шествие ще продължи до 12:30 часа, след което за празничното настроение ще се погрижи музикалният състав на Николай Славеев. Извиващото се на мегдана на селото хоро, домашно приготвени традиционни ястия и вкусни родопски напитки ще останат един незабравим спомен за всички гости на Широка лъка в този празничен ден.

Информацията е на Sol Communications.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени