Ученикът на Караян Давид Хименес отново ще дирижира Софийската филхармония

Ученикът на Херберт фон Караян маестро Давид Хименес (Испания) отново ще дирижира оркестъра на Софийската филхармония - на 27 февруари от 19.00 ч. в зала "България", съобщи БТА. Преди година под виртуозната му палка в съпровод на състава и на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" Хосе Карерас демонстрира забележителния си талант пред родните меломани.

Пианистът Людмил Ангелов е солист на предстоящия концерт. В програмата са Увертюра "Кориолан" от Бетовен, Концерт за пиано и оркестър номер 2 във фа минор от Шопен и Симфония номер 5 в ми минор от Чайковски.

Музиката е средство за комуникация и изразяване, има един свят в себе си и когато влезеш в този свят, никога не спираш
да откриваш нови неща. Чувствам се много добре с опери на Пучини и Верди, чувствам се като у дома си с тези композитори и за мен са истинските гении. А Караян ми е повлиял най-силно и от него съм научил най-много като диригент
, казва Давид Хименес.

Той е специализирал във Висшето училище за музика във Виена при Карл Остерайхер и в Кралската академия за музика в Лондон
при сър Колин Дейвис. След дебюта си с оркестъра на Северногерманското радио в Хановер през 1994 г. се изявява с едни от най-прочутите оркестри и солисти в зали като Royal Albert Hall в Лондон, Берлинската филхармония, зала "Плейел" в Париж, Konzerthaus във Виена, Suntory Hall в Токио, Carnegie Hall и Avery Fisher Hall в Ню Йорк. Дирижирал е Виенската, Лондонската и Мюнхенската филхармония, Оркестъра на Париж и оркестъра на Миланската Скала, с участието на солисти от ранга на Йо Йо Ма и Антонио Менесес. Сега е главен гост-диригент на Букурещката филхармония и диригент-лауреат на Orquestra Simfonica del Valles в Барселона.Изявява се в обширен оперен репертоар в Миланската Скала, Виенската Щатсопер, Ковънт Гардън, Оперите в Цюрих, Вашингтон и Сидни, Deutsche Oper - Берлин, Theatre du Champs Elysees - Париж, Gran Teatre del Liceu - Барселона, Teatro Real - Мадрид, в сътрудничество с прочути певци като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Кири Те Канава, Роберто Аланя, Анжела Георгиу.


Още от категорията

Тандемът Теодосий Спасов и Иван Шопов обединиха талант за пореден път в новия проект " InFusion"

На 24-ти ноември в "Пространство 108" в София с концерт ще бъде отбелязана премиерата на най- новия проект на етно- джаз музиканта Теодосий Спасов и Иван Шопов- програминг и китара. InFusion (Вливане) е заглавието, на този истински космополитен и вдъхновен от световното културно многообразие албум.  Особеното в този проект е, че  в записите на всички..

публикувано на 20.11.18 в 16:33

Камен Чанев: „Аз съм обикновен човек, който обича работата си”

Тази вечер е второто представление на „Палячи” – съвместна продукция на Старозагорската опера и цирк „Балкански”. В ролята на Канио гостува Камен Чанев, един от най-забележителните български тенори. След 25 години на оперната сцена, репертоар от над 30 главни роли и успешни спектакли в най-известните оперни театри по света, Камен Чанев..

публикувано на 20.11.18 в 12:15

Световноизвестен тенор и полско сопрано ще пеят в Монтана

Монтана ще отбележи 127-ата годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световнопризнатия оперен певец Калуди Калудов, съобщават от Общината . Тенорът, заедно със сопраното Анна Дитри-Калудов, ще представят на сцената на Драматичен театър „Драгомир Асенов” любими оперни арии и дуети, популярни италиански канцонети и..

публикувано на 20.11.18 в 08:30

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47