Eмисия новини
от 09.00 часа

Ученикът на Караян Давид Хименес отново ще дирижира Софийската филхармония

Ученикът на Херберт фон Караян маестро Давид Хименес (Испания) отново ще дирижира оркестъра на Софийската филхармония - на 27 февруари от 19.00 ч. в зала "България", съобщи БТА. Преди година под виртуозната му палка в съпровод на състава и на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" Хосе Карерас демонстрира забележителния си талант пред родните меломани.

Пианистът Людмил Ангелов е солист на предстоящия концерт. В програмата са Увертюра "Кориолан" от Бетовен, Концерт за пиано и оркестър номер 2 във фа минор от Шопен и Симфония номер 5 в ми минор от Чайковски.

Музиката е средство за комуникация и изразяване, има един свят в себе си и когато влезеш в този свят, никога не спираш
да откриваш нови неща. Чувствам се много добре с опери на Пучини и Верди, чувствам се като у дома си с тези композитори и за мен са истинските гении. А Караян ми е повлиял най-силно и от него съм научил най-много като диригент
, казва Давид Хименес.

Той е специализирал във Висшето училище за музика във Виена при Карл Остерайхер и в Кралската академия за музика в Лондон
при сър Колин Дейвис. След дебюта си с оркестъра на Северногерманското радио в Хановер през 1994 г. се изявява с едни от най-прочутите оркестри и солисти в зали като Royal Albert Hall в Лондон, Берлинската филхармония, зала "Плейел" в Париж, Konzerthaus във Виена, Suntory Hall в Токио, Carnegie Hall и Avery Fisher Hall в Ню Йорк. Дирижирал е Виенската, Лондонската и Мюнхенската филхармония, Оркестъра на Париж и оркестъра на Миланската Скала, с участието на солисти от ранга на Йо Йо Ма и Антонио Менесес. Сега е главен гост-диригент на Букурещката филхармония и диригент-лауреат на Orquestra Simfonica del Valles в Барселона.Изявява се в обширен оперен репертоар в Миланската Скала, Виенската Щатсопер, Ковънт Гардън, Оперите в Цюрих, Вашингтон и Сидни, Deutsche Oper - Берлин, Theatre du Champs Elysees - Париж, Gran Teatre del Liceu - Барселона, Teatro Real - Мадрид, в сътрудничество с прочути певци като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Кири Те Канава, Роберто Аланя, Анжела Георгиу.


Още от

Магия отвътре в София лайф клуб

публикувано на 19.04.19 в 11:55