Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдените за катастрофата на АМ "Тракия" с девет жертви обжалват присъдите си

Снимка: БГНЕС
Небрежност и немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност са причина за катастрофата на автомагистрала "Тракия" на 15-и юни 2011-а година, когато загинаха девет души, а 11 бяха тежко ранени. Това е посочено в мотивите на тримата осъдени за престъплението, които са изготвени четири месеца след произнасянето на съда. Срещу присъдите в Апелативния съд в Бургас са внесени протест на прокуратурата и жалби на подсъдимите.

Бургаският окръжен съд наложи наказания от 10 години затвор за собственика на транспортната фирма Ениз Ченгел и директора на отдела за "Пътнически превози" Николай Точев, а на 5 години лишаване от свобода беше осъден шофьорът Светослав Димитров.

В мотивите на бургаските магистрати е посочено, че катастрофиралият автобус е бил технически неизправен. Скъсване на щанга, както и спукана гума са конкретната причина, поради която шофьорът е изгубил управлението. Вследствие на експертизи е установено, че автобусът е бил в лошо състояние от дълго време, а подсъдимите Ениз Ченгел и Николай Точев не са организирали преминаването му на периодични технически прегледи. Те не са предприели и необходимите действия за поправката или спирането от движение на превозното средство. Шофьорът Светослав Димитров пък е бил наясно с техническите неизправности на автобуса и въпреки това се е съгласил да извършва превози, рискувайки собственият си живот и този на пътниците.

Сега тримата подсъдими обжалват присъдите си. Прокуратурата също внесе протест срещу решението на Бургаския окръжен съд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!