Eмисия новини
от часа

Представиха български вариант на машина за гласуване

Снимка: Добромир Видев

За пореден път пред комисия за взаимодействие с граждански организации и движения беше беше представен вариант на машинно гласуване. Този път разработката е на български специалисти. Според новите изборни правила на евроизборите машинното гласуване ще бъде експериментално. 

И при това представяне създателите подчертаха няколкото начина на защита на тайната на вота. Те предлагат вариант, в който срещу лична карта се дава чип карта, която може да бъде ползвана само веднъж от избирателя при гласуването. Машината отпечатва и баркод на принципа на касовите апарати. Има и памет, която съдържа данни за цялото гласуване и след приключване на изборния ден се предава на районната комисия. Гарантира се, че машината ще работи и до два часа, ако спре токът.

От гражданските организации отново настояха издадената от машината при гласуването бележка с баркода да не бъде пипана от избирателя, а директно да пада в урна. Посочиха също така, че връзката на машината през мобилната мрежа ще спести доста  командировки именно за секциите в чужбина. Създателите на машината не посочиха цената й. Но казаха, че максимум за две години може да се изплати. И то само от намаляване на разходите, които сега се правят за бюлетини, логистика и други дейности по изборите. 


Още от