Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци подаряваха в Копенхаген ръчно изработени български мартеници

Снимка: Калина Стайкова

По случай 1-ви март българи, живеещи в Дания, раздаваха над 150 ръчно изработени мартеници из централните улици на Копенхаген. Близо 10 доброволци от сдружението "Тук-Там" - Копенхаген закичиха жителите и гостите на датската столица с традиционния български символ за здраве.

Организаторите разкават, че целта на инициативата е да споделят с датчаните традицията, с която посрещаме пролетта и така да популяризират българската култура.

Подаряването на мартеница е още жест, който дарява щастие и е един символичен начин да накараме хората в Дания да посрещнат месец март с усмивки на лицето, разказва Боян, който ръководи офисът на "Тук-Там" в Копенхаген - неправителствена организация, която свързва българите в чужбина и се опитва да популяризира българската култура чрез различни социални и етнографски прояви.

Мартениците бяха ръчно изработени от близо 20 доброволци, които сами осигуриха необходимите материали. Някои изработваха мартеници за първи път, други пък подхождаха с отявлен майсторлък. Всички, обаче, се включиха с огромно желание да покажат и разкажат за този стар български обичай. Изработени бяха повече от 10 различни модели, съчетали техники за изработка на мартеници от всички крайща на страната.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени