Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествен митинг и поклонение ще се състоят пред Паметника на свободата на Шипка

shipka
Снимка: БГНЕС

Тържествен митинг и поклонение ще се състоят пред Паметника на свободата на историческия връх Шипка.

Традиционно днес на Шипка ще се съберат туристи от всички краища на България, участници в празничните походи. Габровската група след тридневния ски-преход с начална точка хижа Плевен ще развее трибагреника горе на върха, както всеки път на 3-ти март през последните 30 години, разказва един от ентусиастите Атанас Сидеров:

Този зимен преход е извънредно труден. Денивелацията е голяма и е лавиноопасно. Но е интересно. Хубаво е.

Вие посвещавате това постижение на националния празник?

Разбира се. Затова, тъй както са минали всички българи, даже те са били въоръжени, били са с товари, с оръдия, с всичко. Значи те са успели да го направят в името на свободата, та ние в името на тяхната памет.

  В честването на историческия връх ще се включат и патриотите от дружество "Традиция", облечени в униформи на български опълченци.

България се нуждае от повече българи по дух, а не по паспорт, казва Димо Славчев - потомък на един от участниците в боевете за Шипка:

Аз имам прадядо, който е участвал в боевете на Шипка. Георги се е казвал. Върнал се е жив в родните си земи в днешна Беларус. Получава орден "Георгиевски кръст". Това, което ни кара да почитаме предците си е, че независимо дали са имали личен избор или не дали да участват в една или друга война, те са го правели очевидно от сърце.

Във връзка с честванията между 8 и 14:30 ч. днес през Шипченския проход ще бъдат пропускани само автомобили с участници в тържествата, както и организиран междуградски превоз.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени