Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегия на МС предвижда подобряване на работата на държавната администрация

Снимка: БГНЕС
Правителството ще разгледа на днешното си заседания Стратегия за развитие на държавната администрация до 2020-а година. Работното й заглавие е "Работим за хората", а основните цели в документа са администрацията да стане партньор на гражданите и бизнеса и да управлява експертно и отговорно.

Отбелязва се, че сега администрацията не е достатъчно адекватна. Броят на жалбите на граждани от недобрата работа е голям. През 2012-а година те са близо 28 хиляди. Сред слабостите  в сегашната работа на администрацията са посочени лошата комуникация с медиите и ниското ниво на публичност. Няма достатъчно електронни услуги, едва 19 на сто от държавните структури предоставят такива. Като предизвикателство се очертава повишаването на квалификацията на служителите и техния подбор.

Със Стратегията се планира създаването на наставнически и менторски програми за младите служители и увеличаване броя на стажуващите. Ще има и централизирани конкурси за назначаване в общата администрация за длъжностите, за които не се изисква професионален опит. За ръководните длъжности конкурсите ще станат задължителни.
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна