Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парижката „Света Богородица”

Парижката „Света Богородица” е една от най-красивите готически катедрали в света. Строежът й започва в средата на 12 век и продължава цели два века. Построена е върху основите на древен римски храм и от времето на пълния си блясък до коронацията на Наполеон I в нея, многократно е преустройвана и разграбвана. Когато се взима решение да бъде разрушена, големият френски писател – Виктор Юго, авторът на романа „Парижката Света Богородица”, успява да се пребори за възстановяването й. Негово е и едно от най-запомнящите се описания на катедралата.
Прозорците във формата на розети са направени от цветни стъкла, които образуват прекрасни изображения: Богородица, Христос, библейски герои, и разказват цели истории. През Средновековието хората „четели” по тях библейските сказания. Сцените се четат отляво надясно и отдолу нагоре.
Парижката „Света Богородица” е впечатлявала и с изящните си скулптури. Фигурите на 28-те юдейски царе са заемали мястото си в Царската галерия на катедралата. За съжаление, днес от тях са запазени само някои от главите на фигурите – скулптурите са унищожени по време на Френската революция. Запазена е фигурата на Богородица с Младенеца, изработена през 14 век, покровителка на църквата, която е един от най-красивите символи на Париж.
Още за Парижката „Света Богородица” можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.

8 март


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна