Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори се опасяват от намаляване на туристите към България

Снимка: БТА

Продажбите на туристически пакети в Украйна на практика са спрели, а на руския пазар продажбите вървят с леко забавяне, казаха за "Хоризонт" български туроператори.

Хората, които планират почивките си през лятото, се чувстват несигурни. Освен заради политическата ситуация, техните пътувания в момента са възпрепятствани и икономически, каза за "Хоризонт" Галин Георгиев, директор на един от големите туроператори.

Валутните резерви на страната са изчерпани. Не могат да си купят валута просто да пътуват за някъде или да платят, обясни той.

Руските туристи също изчакват с планирането на почивките си не само в България, каза Светла Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Тя уточни, че организацията води разговори с Асоциацията на руските туроператори за пренасочване на туристи към нашата страна.

За предоставяне на максимално добри условия, за пренасочване на записаните вече туристи за Крим, Украйна. Ще направим всичко възможно в България да могат да изкарат своята ваканция туристите, каза Атанасова.

Най-сериозните притеснения на туроператорите са от драстично намаление на туристите към България. Най-силните месеци за записвания предстоят, но туроператорите се надяват и на помощ от държавата.

Най-вече консулските служби в издаване на облекчени визи, тоест с по-дълга продължителност и без допълнителни такси, посочи Светла Атанасова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!