Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България, Румъния и Сърбия сформират Крайовска тройка

Снимка: БГНЕС
Премиерите на България, Румъния и Сърбия се договориха за по-близко сътрудничество в тристранен формат, който да стане постоянно действащ. На среща в Русе те обсъдиха газовите връзки на Балканите, общи инфраструктурни проекти и съвместна дейност в пограничните рлайони. След срещата стана ясно, че с обща декларация България и Румъния ще продължат да подкрепят Сърбия в преговорния процес за членство в Европейския съюз.

България и Румъния горещо приветстват усилията и ангажираността на сръбското правителство в посока на европейската интеграция и ще насърчат Белград да продължи с ключовите реформи. Двете страни ще споделят своя опит в процеса на интегриране със Сърбия, се казва в документа.

В общата декларация се отбелязва още, че тази година се навършват 135 години от установяването на двустранните отношения на България с Румъния и със Сърбия.

Декларираме, че за нас е важно регионалното сътрудничество, диалогът, основан на икономически просперитет и предназначен за преодоляване на икономическите и социални предизвикателства. Даваме подкрепа за интерконекторната връзка между България и Румъния, между градовете Русе и Гюргево, както и газовата връзка между България и Сърбия, като важни елементи за енергийната сигурност в Европа. Ние подкрепяме ролята на Европейската стратегия за развитие на Дунавския регион, която е за справяне с общите предизвикателства и дава възможности за задълбочаване на европейската интеграция на региона. В този контекст ние ще работим за развитието на регионалните връзки в икономическата сфера с поглед към свързването на Дунав и Черно мор
е, пише в съвместната декларация.

Премиерите предлагат да има специален акцент върху бъдещото развитие на трансграничното сътрудничество между трите държави, в контекста на новия програмен период до 2020-а година.

Премиерът Пламен Орешарски подчерта, че днес е договорено и пограничното сътрудничество в няколко области: Безработицата, бедността и как да насърчим инвестициите в този район. Мисля, че усилията на всички ни трябва да бъдат насочени в тази посока, да оживим пограничните райони.

Пламен Орешарски, Виктор Понта и Ивица Дачич са обсъдили и ситуацията в Украйна. Общата констатация е, че тя вреди на региона.

Изразихме надежда, че чрез един по-пълноценен диалог между Киев и Москва ще се намери по-бързо решение на кризата, така, че негативните ефекти да не са дългосрочни, каза след срещата българският премиер.

Румънският премиер Виктор Понта предложи, а България и Сърбия приеха да направят общ тристранен формат за диалог по подобие на Вишеградската четворка. Понта предложи Крайова като равноотдалечена от София, Белград и Букурещ, където да се съберат страните и там да се даде началото на формата.

Примерът, който ще дадем, ще е добър и за Украйна и ще даде повече стабилност и демокрация. Трите страни ще се консултират по всички теми, свързани с региона и процесите в него, смята Понта.

Ивица Дачич обясни колко е важно да се търсят инвеститори в региона и да се осъществяват проекти като "Южен поток", да се изгради интерконекторът с България и автомагистралата София-Ниш. В историята сме били добре само, когато сме били приятели, а не един срещу друг, каза Дачич.

Благодаря на Пламен и на Виктор, че организираха тази среща. Ние сме разговаряли в предишни периоди за провеждането на този формат. Преди смятах, че идеята за тристранния формат е добра и сме съгласни изцяло. Смятаме, че нашите три държави могат и трябва да използват всички възможности на сътрудничеството в региона, заяви сръбският премиер.

Срещата в Русе продължава във формат - правителство България-Румъния.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна